Yandex Metrica 2018 Etkinlik Notları


Optimist Hub Team 04/10/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Yandex Metrica İle Kullanıcı Odaklı Analizi ve Raporlamayı Öğrenin

Yandex Metrica’nın merakla beklenen Kullanıcı Odaklı Analiz ve Raporlama etkinliği sektör paydaşlarının yoğun ilgi gösterdiği bir etkinlikle gerçekleşti. Kolektif House Levent’te gerçekleşen etkinlikte, kullanıcı odaklı analiz ve testler hakkında Rusya ekibinden Alexandra Kulachikova ve konusunda uzman birkaç kişi konu hakkında sunum yaptı. Yandex Metrica nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılmalıdır ve gelecekte işletmeleri bekleyen güncellemeler neler üzerine birçok faydalı bilgi de aktarıldı.

Etkinliğin ilk oturumu kullanıcı eylemleri üzerineydi. Kullanıcı raporları ve oturum kaydı özelliklerinin ne anlama geldiği anlatılırken toplanan bu bilgileri web sitenizi güncellerken nasıl kullanmanız gerektiğinden bahsedildi.

“Ürününüzü geliştirmek için kullanıcı deneyimlerinizi izlemelisiniz.”

Oturum boyunca vurgulanan en önemli detay, müşterilerinizi daha yakından tanımanız gerektiğiydi. Bu noktada Yandex Metrica’nın Google Analytics’ten ayrıştığı en önemli hizmet olan ısı haritasını kullanabilir ya da A/B testi yaparak kullanıcılarınızın hareketlerini takip edebilir, raporlayabilir ve ortaya çıkan sonuçlardan kendi yol haritanızı oluşturabilirsiniz.

Ziyaretçilerinizin hareketlerini incelemek için kullanabileceğiniz yöntemlerden bazıları da şunlar:
Heat map / click map
Users and sessions report
Session recording

Yandex Metrica nedir ve nasıl kullanılmalıdır?

 

Sunumların en güzel tarafı daha önce deneyimlenmiş case’ler üzerinden desteklenen hikayelerle anlatılmasıydı kuşkusuz. Mesela, işe yaramayan ya da beklentinizi karşılamayan bir landing page’iniz var; ne yapmalısınız? Böyle bir durumda önce sitenizin teknik olarak iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Yani alt yapısal olarak, kullanıcılarınızın deneyim kalitesini etkileyecek herhangi bir sorun var mı yok mu, kontrol etmek gerekir. Çalışmayan ya da yanlış sayfaya yönlenen bir buton ziyaretçilerinizin sitenizden kaçmasına sebep olabilir. Ardından genel olarak insanların sitenizi nasıl gördüğünü kontrol edin. Sitenizin mobilde ve farklı çözünürlüklerde nasıl göründüğüne mutlaka bakın. Tek bir ekran üzerinden yapacağınız güncellemeler sizi yanıltacağı gibi ziyaretçilerinizin de kötü bir deneyim yaşamasına sebep olacaktır.

“Rekabet yoğunluğu olan bir sektördeyseniz, radikal değişimlerden kaçınmayın.”

Etkinlik boyunca üzerinde durulan bir diğer konu da safe zone olarak belirlediğiniz alanların dışına çıkarak daha fazla risk almanız gerektiğiydi. Yani, pazarda sizinle aynı işi yapan çok sayıda e-ticaret sitesi varsa ve satışlarınızı artırmak için bir şeyler yapmanız gerekiyorsa risk almaktan kaçınmamalısınız. Sitenizde daha majör değişimler yaparak ziyaretçilerinizin daha fazla ilgisini çekebilirsiniz. Ancak Amazon gibi oturmuş ve milyonlarca kişi tarafından alışılmış bir düzeniniz varsa, alacağınız riskler konusunda daha temkinli olmalısınız. Mesela, Amazon bu konuda değişimlerini tek seferde değil, parçalara bölerek yapmayı tercih ediyor.

Özetle, sitenizin gelişimi tamamen hedef kitlenizi iyi tanımanızdan geçiyor. Ziyaretçilerinizi iyi tanıyın, tüm hareketlerini iyi anlamlandırın ve aksiyon almaktan korkmayın!

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?