SEO Çalışmalarında Etiket Kullanımı


Optimist Hub Team 27/06/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


SEO'da etiket (tag) kullanımını anlatmadan önce konunun daha iyi anlaşılabilmesi için önce etiket nedir, onu anlatalım.

Etiket (Tag) Nedir?

Yazdığınız bir makalenin anahtar kelime sayesinde birbirlerine bağlanmasını sağlayan kelimeler bütününe etiket denir. Bir yazı için en fazla 3 etiket kullanmak en idealidir. Hatta mümkünse 1 etiket kullanarak içeriğinizin konusunu netleştirin. Ayrıca hiçbir zaman bir tag'i tek bir yazı için kullanmayın. İlintili başka yazılarda da kullanabileceğiniz bir tag seçmeye gayret edin. Bir de kullandığınız her etiketin açıklamasını mutlaka yapın. Kullandığını wordpress paneli içinden etiketler alanını seçin ve her etiketinize açıklayıcı tanımlama metinleri ekleyin. Çünkü bol bol etiket kullanılmış ve bu etiketilerin açıklaması yapılmamış makaleler gün sonunda içeriği bomboş yazılar elde etmeniz anlamına gelir.

Etiket Kullanımının Önemi Nedir?

Site dışı çalışmalar, başka sitelerden backlink alma gibi küçük oyunlar her ne kadar işe yarasa da bu konuda en önemli şey site içi çalışmalardır. Sitenizin arama motorlarındaki otoritesine vereceğiniz önemden çok, içeriğin kalitesine, niteliğine ve faydasına odaklanmanız sitenizin çok daha iyi bir noktaya gelmesini sağlar. Bu nitelikleri sağlamak içinse içeriğinizin özgün olması gerektiği kadar site içi optimizasyonlarda etiketler konusuna da önem vermeniz gerekir.

İyi kurgulanmış bir SEO stratejisi ile, hem sitenizin trafiği hem görünürlüğünü artar hem de bu doğrultuda kazanç elde etmenizi sağlar. İşletmelerin, internet ortamında bir varlık gösterebilmeleri için stratejilerinin merkezine SEO’yu aldıkları bir dijital pazarlamaya ihtiyaçları vardır.

İçeriğiniz Ne Kadar İyi Olursa Olsun...

Arama motoruna yazdığınız bir kelime ile milyonlarca arama sonucuna ulaşabilirsiniz. Bu milyonlarca sonuçtan sıyrılabilmek, ilk sayfada kendinize yukarılarda yer bulabilmek için arama motoru optimizasyonu yapmanız şart! Yoksa içeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun, optimizasyonu yapılmamış bir içerik çöp olur. Durum böyle olunca hem site içinde hem de site dışında yapılacak optimizasyonlara olan önem daha da artıyor.

Mesela etiketler. Arama motoru optimizasyonu yaparken dikkat edilecek ilk detay etiketler konusudur.

Yeni Başlayanlar İçin SEO’nun Dikkat Noktaları:

Bu noktada site içi optimizasyon yaparken etiketler konusuna dikkat etmelisiniz. Google’ın yazdığınız konunun ne olduğunu anlaması, anlamlandırabilmesi ve kullanıcılara doğru içeriği yönlendirebilmesi için kullandığınız anahtar kelimeler kadar meta, başlık etiketleri ve görsel alt etiketlerinin de olması gerekir.

Site içi SEO yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Başlık etiketleri
  • Meta açıklama etiketleri
  • Alt başlık etiketleri
  • İtalik ve koyu etiketleri
  • Meta anahtar kelime etiketleri
  • Görsel alt etiketleri
  • Nofollow nitelikleri
  • Robots meta etiketleri
  • Rel­= canonical” link etiketi
  • Schema biçimlendirmesi
  • Sosyal medya meta etiketleri
  • Viewport meta etiketi

 

Özetle; site içi arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarında ilk dikkat edeceğiniz nokta etiketler konusu olmalıdır. Etiketleri aktif kullanmanız ve etiketlerde konunuzla alakalı keyword geçirmeniz, anlattığınız konuyla alaka düzeyinizi artırır. Bu da web sitenizin Google’da üst sıralarda yer almasına katkı sağlar.

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

15 yorum

  1. Furkan Şimşek

    Etiketleri Google’dan hit almak için değil, içeriğe gelen kullanıcıları doğru yönlendirmek için kullanmalıyız. Etiketler kullanıcı doğru yönlendirmeli. Örnek olarak film sitesinde “Leon” filmini eklediniz. Buna etiket olarak “leon izle”, “leon full izle”, “leon filmi türkçe altyazılı izle” olarak değil de “aksiyon filmleri” ve “Jean Reno” filmleri olarak eklerseniz kullanıcı Leon tarzı ve Jean Reno filmlerini izleyebilir. İlla ki etiket olarak “leon izle”, “leon full izle”, “leon filmi türkçe altyazılı izle” gibi etiketleri Kurumsal olan siteler haricinde sitelerde, siteye etiket olarak değil de içeriğin en sonunda

    Alakalı aramalar: “leon izle”, “leon full izle”, “leon filmi türkçe altyazılı izle”

    eklemek daha mantıklı olacaktır.

    Kısaca etiketi Google veya Seo için değil kullanıcı için ekleyin. Google zaten bizim için değil kullanıcı için site yapın demektedir.

  2. mahmut yazıcı

    Görsellerin alt ekiketleri konusunda ayrıca bir yazı yazılsa iyi olur sanki. Ben ürün tanıtım sitemde ürünlerin resimlerini arama kelimeleri ile isimlendirip ekledim. Google görsellerde üst sırada çıkmak daha kolay oldu. Bildiğimden değildi aslında belki de çok eksiğim var bu konuda ayrıca bilgilerinizi aktaran bir yazı yazarsanız bizde bilgileniriz. Kolay gelsin.

  3. emrecan sezgin

    süper bilgileriçin teşkkrü ederim

  4. Selim Diyar

    Sitenizi düzenli olarak takip ediyorum makaleleriniz gerçekten çok başarılı, internet çöplüğünde doğru bilgi aramak için çabalamadan ilk uğradığım adreslerden biri burası. teşekkürler aynen devam 🙂

  5. Teşekkürler Selim; bunları duymak çok hoş. Sevgiler.

  6. Halim kaan

    Col anahtar kelime degil az ama dogru anahtar kelimeler daha cok is goruyor kesinlikle. Anahtar kelime araci bollugundan yararlanmayip acaba musteri nasil arar diye kafa patlatip, super kelimeler bulduk deyip hayal kirikligi olacagina, bu araclari kullanip dogru kelimeler ile ilerlemek cok daha mantikli.

  7. Tabi bir de bu noktada LSI, yani gizli anlamsal indexleme konusunu da ele almak lazım, yakında bu konuda da yazıyor olacağız.

  8. devran bakır

    Schema biçimlendirmesi nedir?

  9. Murat

    Merhabalar;
    Çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konuyu size danışacağım çok yerde araştırma yaptım sordum ama net sağlıklı yanıt veren bulamadım. Örnegide web sitemde mevcuttur bakabilirsiniz “nebulaturkiye”
    Şimdi konu şudur;
    Nebula Özel kategorisi altında Yılların Özeti adlı bir alt kategori oluşturdum ve buranın içerisinde 1900 yılında ne oldu – 1901 yılında ne oldu şeklinde içerikler oluşturuyorum. Mesela Nobel Ödülleri diye bir etiket girdim bir de Afetler ve Facialar diye( bunu 1900 yılında neler oldu makalesine girdim). Daha sonra aynı etkiketleri (1901 yılında neler oldu makalesine girdim) derken 100 senelik 100 içeriktede aynı anahtar kelimeler var. Çünkü 1900 senesınde de afet var 1901 dede diğerlerindede. 1900 senesinde e nobel ödülleri var 1901 dede diğerlerinde de. Sorum şu : kullanıcılar arama yaptıklarında TAGS/AFETLER diye yada TAGS/ NOBEL ÖDÜLLERİ diye geldıklerınde bu tarz etıketlerde hep aynı içerikler gösterılecek ya bu seo acısından zararlımıdır?

  10. Selamlar Murat;
    Bu devre yakan sorunuz için teşekkürler; zoru severim 🙂
    Google yakın geçmişte TAG – etiket kullanımına sıcak bakmadığını duyurmuştu.
    Shiftdelete gibi Haber – Blog siteleri, milyonlarca etiket sayfasını kaldırıp no-index bastılar arama motorlarına.
    Ben ise onbinlerce oluşmuş etiket yok ise, bu her bir etiket sayfasına, tıpkı kategoriler için yazdığımız gibi en az 200-300 kelime SEO amaç – odaklı temel içerik yazarak malumu gerçekleştirirseniz sorun olmaz.
    Çünkü, o etikete atanan içeriklerin tamamı, ilgili etiket sayfalarının içeriğinden beslenecektir.
    Etiket yapısını tıpkı kategori sayfaları kadar önemseyerek organize edersek, hem iyi bir SEO performansı alırız, hem de temel kriterleri yerine getirmiş oluruz.
    Aslında içeriğe etiket atamadaki çoğu zamanki amacımız, içeriği listeletmek ya da filtreletmektir.
    Bu nedenle bence sakıncası yoktur sizin senaryonuzda ama tavsiyemize ve SEO yönergelerine uymanız şartı ile.
    FYI.
    Sevgiler.

  11. Yunus

    Ev taşıma firmam için web sitesi açtım. Her semt ve mahalleri için ayrı panel hizmet makaleleri yazdım. Bir çoğu ya aramada yok ya da 15 20. Sayfada . Aramada daha üst sayfalara çıkabilmek için nasıl bir çalışma izlemeliyim.

  12. Selamlar Yunus;
    Ev taşıma, nakliyat ve evden eve nakliyat gibi aranma hacmi (Search Volume) yüksek anahtar kelimeler ve rekabet düzeyi oldukça yüksek taşımacılık sektöründesiniz.
    Sonuç almanız oldukça zaman alacaktır.
    Rakipleriniz bu konuda oldukça agresif bütçeler harcamaktadır.
    SEO konusunda, yani sıralamalarda yükselme idealiniz doğrultusunda aşağıdaki parametreleri gözden geçirmenizi öneririm:

    1. Sayfanız içerik / kod altın oranı kriterlerine uygun mu?
    2. Sayfalarınızın page speed skoru ne durumda?
    3. Siteniz SSL sertifikasına sahip midir?
    4. Google Search Console üzerinden gelen özellikle mobile için yapılan uyarıları dikkate alıyor musunuz? Hataları düzeltiyor veya ilgili alanlarda optimizasyon ya da geliştirme yapıyor musunuz?
    5. Sitenizi aşağıda linklerini verdiğim toollar üzerinde test edip, çıkan hataları düzeltiniz veya uyarılara istinaden optimizasyonunuzu yapınız:
    https://varvy.com/
    https://validator.w3.org/
    Özellikle Varvy’de yer alan makalelere de göz amanızı tavsiye ederim.
    SEO konusu yazmakla bitmez.
    Umarım bunlar sizler için faydalı olur.
    Sevgiler.

  13. TURAN TAK

    web sayfasında paylaştığın bir yazının altına etiketler eklemek ne kadar doğru
    mesela kazak satan bir sitede kazak özelliklerini anlatan yazının altına
    yün kazak, v yaka kazak , kışlık kazak vb sıralamak doğrumu

  14. Merhabalar;
    Kimi sektörler için etiket kullanımı terk edileli epey zaman oldu.
    Bazı sektörler, SEO veya farklı gereksinimler için abartıya kaçmadan ve etiketin hakkını vererek kullanmak sorun yaratmayacaktır.
    Etiket, kimi zaman farklı fitreleme metot – gereksinimler için kullanılabilmektedir.
    Ama buna elbette SEO uzmanınız karar vermelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?