Rekabetçi bir dünyada, markanızın ne kadar tanınıyor olduğu daima rekabetin bir adım ilerisinde kalmanızı sağlar. Ancak global bir marka olma avantajına sahip değilseniz, her şeyden önce, rakiplerinizin arasından sıyrılmanıza yardımcı olacak bir logo kullanmanız gerekir. Peki, markanızı daha bilinir kılacak bir logo nasıl tasarlanmalı ve hangi unsurları içermeli? Aşağıda bu soruları cevaplayacağız.
Bir Renk Seçerek Başlayın
Logonuzda kullanacağınız renkler, sanılandan çok daha önemlidir. 2019 yılında 2.500'den fazla logonun analiz edildiği bir araştırmada, en çok tanınan logoların üç temel rengi kullandığı belirlendi. Bu renkler ve kullanım oranları şöyle:
- Siyah: %34
- Mavi: %30
- Kırmızı: %30
Sarı, yeşil, gümüş, turuncu ve kahverengi de sık kullanılan renkler arasında yer alıyor ancak kullanım oranları %10'u geçmiyor. Basitçe izah etmek gerekirse, temel renkler bir logonun fark edilmesini kolaylaştırıyor. Nitekim farklı bir araştırma, kullanıcıların %78'inin, bir markanın logosunun rengini şekline kıyasla daha kolay hatırlayabildiğini gösteriyor.
Renk seçimi, faaliyet gösterdiğiniz sektörü vurgulamanıza da yardımcı olacaktır. Örneğin teknoloji sektörü maviyi, otomotiv sektörü kırmızıyı, lüks markalar ise siyahı tercih ediyor. İşe logonuzun rengini belirleyerek başlamalısınız: En iyi sonuçlar için diğer pek çok global marka gibi kırmızı, siyah ve maviyi seçebilirsiniz.
Ancak aşırıya kaçmadığınızdan emin olun. Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık %40'ı logolarında iki renk kullanıyor. Tek renk kullananların oranı ise %37. Bu rakamlar bize bir şey daha gösteriyor, başarılı logoların en fazla iki rengi var. Bu nedenle, iki renkten fazlasını kullanmamak çoğu durumda en iyi seçenek olacaktır. Bu sadece psikolojik bir şartlanma değil, fiziki bir sınırlama. İnsan beyni görsel öğeleri 400 milisaniye içinde işliyor. Ancak çok fazla renk kullanmak hem bu sürenin uzamasına hem de iletmek istediğiniz mesajın daha zor anlaşılmasına neden oluyor. Kısacası, renk seçimi söz konusu olduğunda, işleri basit tutmak en iyisi. En fazla iki renk kullanın ve bunlardan en az birinin (sektör buna uygun olduğu sürece) siyah olduğundan emin olun. Diğer rengin ne olacağına ise sektöre göre karar verin.
Logo Türüne Karar Verin
Renk seçimine başladık ancak logonuzun türüne de karar vermeniz gerekiyor. Çoğu insan bunun farkında olmasa da logolar çok farklı türlere ayrılıyor ve her biri farklı özellikler sunuyor. Şu anda, genel olarak yedi farklı logo türü olduğu kabul ediliyor ve bu türler şunlardan oluşuyor:
- Baş Harf Logosu: TCMB, MP ve IBM gibi, markaların baş harflerini içeren logolar.
- Wordmark Logo: Yazı tipi tabanlı bir logo türüdür. Diğer bir deyişle, marka adını farklı yazı tipleriyle yazarak bir logo haline getirir. Pepsi ve Coca-Cola bu türün en iyi örnekleridir.
- Resimli Logo: Apple logosunda ne var? Sadece yarısı ısırılmış bir elma, değil mi? Bu logo türü, simgeler veya grafik sembolleri kullanmaya dayalı.
- Soyut Logo: Resimli logoya benzediğini söyleyebiliriz, ancak sadece geometrik şekiller kullanılıyor. Bunun örneği de Nike sembolü olabilir. Bu sembol, sadece eğri bir çizgiden oluşur.
- Maskot Logosu: İçinde belirli bir karakter bulunan logo türüdür. Bu, gerçek veya hayali bir karakter olabilir. Örneğin KFC logosunda kurucunun portresi kullanılıyor.
- Kombinasyon Logo: Bir dizi harf ve resmin bir arada kullanıldığı logo türüdür. Örneğin, Domino’s logosunda hem yazı hem de geometrik şekiller kullanılmıştır.
- Amblem Logosu: Yazı tipi, bir grafik sembolü içine yerleştirilerek kullanılır. Örnek olarak Starbucks logosunu gösterebiliriz. En yaratıcı logo türüdür ancak anlaşılması en zor logo türü de olabilir.
Peki, bu logo türlerinden hangisi daha iyi bir seçenek olacaktır? Bu, logoyu kullanacak şirketin faaliyet gösterdiği sektöre ve iletmek istediğiniz mesaja göre karar vermeniz gereken bir şeydir. Ancak istatistiklere bakarsak, Fortune 500 şirketlerinin %60'ının kombinasyon logoları tercih ettiğini görürüz. İkinci sırada Wordmark logoları, üçüncü sırada ise baş harf logoları geliyor. Soyut ve resimli logo ise, en az tercih edilen logo türlerini oluşturuyor. Çoğu şirket için bir kombinasyon logosu en iyi seçenek olacaktır. Pazara yeni girmiş bir firma için resimli ve amblem logolardan uzak durmak daha doğru olur. Zira bir araştırmada katılımcıların %45'i Starbucks logosunun aslında bir deniz kızı görüntüsü içerdiğini hatırlayamamıştı. Starbucks gibi küresel bir marka bile bu sorunu yaşıyorsa, yeni bir şirket için durum çok daha kötü olacaktır. Bu tür logolar, tasarımlarına bağlı olarak anlaşılması oldukça zor olabilir ve yeni girişimlerin böyle bir risk almaması en doğrusudur.
Hangi logo türünde karar kılarsanız kılın, gerek şirket içi belgelerde gerek kamuya açık tüm medya ürünlerinde marka logonuzun rahatça görülebilir ve dikkat çekici olması son derece önemlidir. Bu nedenle, standartlaştırılmış bir logo görselinin tüm şirket elemanlarınca rahatlıkla kullanılabilir olması, logo bilinirliğinizin artırılması konusunda işleyişi kolaylaştıracaktır. Karmaşık imaj düzenleme yazılımlarına ihtiyaç duymaksızın, Adobe Acrobat gibi kullanıcı dostu bir aracın yardımıyla marka logonuzu birçok farklı belge formatında kullanabilir ve logonuzun görsel niteliğini koruyarak farklı formatları birbirlerine rahatlıkla dönüştürebilirsiniz.
Pahalı Bir Logo Her Zaman İyi Bir Logo Değildir
Bir logonun iyi olması için pahalı olması gerekmez. Hatta bazen tam tersi doğrudur. Twitter, logosunu iStock'tan 15 dolara satın almıştı. Anlaşma yaptığınız grafik tasarım firması sizden çok yüksek bir ücret talep ediyorsa bir kez daha düşünün: Marka bilinirliğinizi artıracak bir tasarımın bir servete mal olması gerekmiyor. Devasa bir global zincir olmadığınız sürece fiyatın 300 ila 1.300 dolar arasında değişmesini bekleyebilirsiniz, ortalama fiyat 500 dolardır. Daha fazlası isteniyorsa başka bir grafik tasarımcı ile çalışmayı düşünün zira bu iş için daha fazlasını harcamanıza gerçekten gerek bulunmuyor.
Dünyanın en tanınmış logosu Coca-Cola'ya aittir ve şirket bu tasarım için hiçbir zaman para ödememiştir. (Coca-Cola logosu, şirketin muhasebecisi Frank Mason Robinson tarafından ücretsiz olarak tasarlanmıştır.) Doğru seçimler yaparsanız sizin logonuz da bir servet ödemenize gerek kalmadan efsanevi statüye ulaşabilir ve markanızı dünya çapında tanınır hale getirebilir.
Önerilen Yazılar
YouTube Banner Size Guide 2021
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı