Sesli Arama Analizine Neden İhtiyacımız Var?


Optimist Hub Team 19/07/2019
23/07/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Sesli arama optimizasyonu yazı dizimizin 3. konusu olarak sesli sorguların analizleri üzerine devam edeceğiz. Sırasıyla bu konunun tanımını ve SEO ile bağlantısını konuştuk. Ardından içeriklerinizi nasıl sesli aramaya uyumlu hale getirebileceğinizin ipuçlarını verdik. Yazı dizimizin bu bölümünde ise neden sesli arama analizine ihtiyacımızın olduğunu ele alacağız.

Çoğumuz artık sesli aramanın sürekli yaygınlaşan ve gittikçe önemli hale gelen bir konu olduğunun farkındayız. Geleneksel, yazarak aramalar pastadan pay alıyor olsa da sesli sorguların pastadan aldığı pay gün geçtikçe daha da artmakta. Dijital pazarlamacılar, bu büyüme karşısında dijitalde oluşturacakları stratejilerde bu tip bir artışı asla göz ardı etmemelidir. Bu strateji oluşturulurken de sesli sorguların kullanımının, penetrasyonunun analizleri yapılmalıdır. Bu noktada derinlemesine analiz yapacak bir araç şuan için yoktur. Ancak, şimdilik geçici çözüm olarak aramaların uzun kuyruklu kelimeler veya konuşmaya özgü ifadeler kullanılarak mı yoksa yazarak mı yapıldığını Google Search Console aracılığıyla öğrenebiliriz. Bu durum, bir süre tahmin oyunu olarak kalacak gibi görünüyor. Gelin, sizinle sesli aramalarda analize neden ihtiyacımız olduğunu üç başlık altında inceleyelim.

1- Kullanıcı İsteklerini Öngörmekte Altın Madeni

Sesli aramaların artışı ile kullanıcı arama niyetlerini anlamak daha da önemli hale gelmekte. Böylelikle uzun kuyruklu kelimeler ve konuşma ifadeleri aramalarının sonuçları kullanıcılar için daha doğru hale gelecek. Microsoft'un Cortana sesli tarama asistanından yapılan bir araştırmanın verilerine göre, yazarak arama tabanlı aramalarda kelimeler, kısa ve genellikle iki kelime halinde bulunuyor. Sesli ve yazılı aramaları ayıran en belirgin özellik bilgisayar dili ile konuşma dili kullanımı. Yazarak "Türkiyenin tatil rotaları" diye arama yapılırken, sesli ifadede "Türkiyenin en iyi tatil rotaları nelerdir" şeklinde aratılmaktadır. Konuşma ifadelerinin sorgularda kullanılması, sesli arama analizlerinde kullanıcı niyetlerinin saptanmasından bize yardımcı olur.

2- Yerel SEO Stratejilerinde Bize Rehberlik Eder

BrightLocal şirketinin yaptığı bir araştırma sonucu;

Kullanıcıların;

  • %58'i yakınındaki yerel işletmeleri ararken sesli arama sorgusu yapmakta,
  • %46'sı her gün sesli arama ile yerel işletmeleri sorgulamakta,
  • %76'sı ise akıllı ev asistanı ile haftada bir kere yerel aramalar yapmakta.

Bu veriler doğrultusunda sesli aramalar, yerel işletme sonuçları ile bağlantılı durumdalar. Yani kullanıcıların büyük bir kısmı  yerel işletmeleri ararken sesli sorgu özelliğinden faydalanıyor. Bu sorgular genelde çalışma saatleri, hizmetler ve adres bilgileri olabiliyor. Özetle, kullanıcıların sesli sorgularından çıkan içgörülere ve verilere sahip olmak, yerel SEO stratejinizi geliştirirken sizi ön plana taşayacaktır. Bu noktada, yakınımdakiler sesli sorgu sonuçlarına bakmak veya rakiplerin benzer terimler için ne tür çalışmalar yaptığını irdelemek önemli.

3- İçerik Stratejinizin Planlanması

Kullanıcıların sesli şekilde neler aradıklarını bilmekle birlikte Google'ın bu sorgulara ne sonuçlar çıkardığını bilmek önemli. Google, genellikle bu tip sorgularda ilk sırada çıkan internet sitesini kullanıcıya yönlendiriyor. Bu da ilk sırada yer alan sitelerin ekmeğine bal sürmüş oluyor. Bu tip sorguların arkasında yatan analizlerden yola çıkılarak on-page (site içi) içeriklerin oluşturulması veya var olan içeriklerin optimizasyonları sayesinde siz de ilk sıralarda yerinizi alabilirsiniz.

Toparlayacak olursak, sesli sorguların analiz edilmesi, dijital pazarlama stratejileri için yeni bir ufuk açacak gibi gözükmekte. Bu analizler doğrultusunda kullanıcıların arama yaparken niyetleri, istekleri kısacası arama davranışlarını kavrama konusu derinleşerek daha anlamlı hale gelecek. Böylelikle sesli aramaların kullanımından markalar da daha fazla fayda sağlayabilecek ve müşterinin istekleri doğrultusunda daha iyi içerikler oluşturup, daha iyi deneyimler sunabileceklerdir.

 

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/why-we-need-voice-search-analytics/295955/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?