Sesli Aramanın Seo ile İlişkisi


Optimist Hub Team 15/07/2019
13/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Sesli Aramalar ve Seo

Google, 2018 yılının son aylarında Google Asistan'ı hayata geçirerek sesli komutla çalışan araçların rekabetine dahil oldu. Asistan özelliği, günlük hayatımızda yapılacak işlerimizin hatırlatılması, cihazımızda arama yaparken sesli arama desteği sunması gibi günlük hayatımızı kolaylaştırcak çeşitli özellikler sunuyor. Cihazınıza; "Hey Google veya Ok Google" diyerek sesli aramanıza başlamış oluyorsunuz. Yapılan araştırma çıktılarına göre, 2020 yılında internet ortamında yapılan aramaların %33'ü sesli olarak yapılacak. Peki bu nasıl olacak derseniz, sesli arama sonucu ile kullanıcılar siteler arasında gezinmek zorunda kalmadan, yaptığı aramaya en uygun sonucu elde edecek. Durum böyle olunca SEO stratejilerine, sesli arama özelliğinin optimizasyonunu eklemek de kaçınılmaz bir noktaya gelmekte. Size bu konuda bir rehber oluşturması açısında üç farklı yazıda sesli aramayı nasıl SEO stratejinize ekleyebileceğiniz ve içeriğinizi nasıl sesli arama optimizasyonuna göre oluşturabileceğiniz gibi konulardan bahsedeceğiz. Gelin anlatmaya en baştan başlayalım.

Sesli Arama Nedir?

Özünde, kullanıcılara cihazları üzerinden yazarak değil de konuşarak arama sorgusu yapmalarını sağlar. Gelişmiş ses tanıma teknolojileri sayesinde kullanıcının ne söylediğini anlayarak, arama sonuçlarını yine sözlü şekilde kullanıcıya sunar. Google Asistan gibi Microsoft Cortana'sı, Amazon'un Alexa'sı sesli arama yetenekleri ile bu hizmeti sunar. Unutmayın her ne kadar belirli cihazlar sesli aramalar için optimize edilebilir gibi görünse de markalar, web sitelerini de sesli arama için optimize edebilir konumdadır. Örneğin; Alexa üzerinden yapılan sesli bir arama, Spotify'da müzik, podcast aramasını sorunsuz şekilde yapabilir. Bu da aslında markaların arayüzlerini nasıl sesli aramalara uyumlu hale getirebileceğinin bir göstergesi.

Sesli Aramanın Arama Sonuçlarına Etkisi

Sesli aramalar ile kullanıcı deneyimi daha da gelişecek. Başta da dile getirdiğimiz gibi, istatistiklerde sesli arama kullanımlarında, hep bir artış öngörülmekte. Google da bu artış ile sesli arama optimizasyonu konusuna bir hayli önem vermekte. Bu sebeple, doğru bir optimizasyon, iyi bir kullanıcı deneyimi ile sesli aramalarda öne çıkan site, sizin siteniz olabilir. Bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de sesli arama optimizasyonu ile yazarak arama optimizasyonunun aynı şeyler olmadığıdır. Dolayısıyla yazarak sorguda uygulanan stratejiler, sesli aramalarda etkisiz kalabilmektedir.

Sonraki yazılarımızda sizlere sesli arama optimizasyonu için gereken bilgilerden, ipuçlarından, içeriğinizi sesli aramaya göre nasıl optimize edebileceğinizden ve stratejilerinden bahsedeceğiz.

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?