İçeriğinizi Sesli Aramaya Optimize Edin


Optimist Hub Team 17/07/2019
12/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Bir önceki yazımızda sesli arama nedir, SEO ile ilişkisi ne yöndedir gibi sorular çerçevesinde konuya genel bir giriş yapmıştık. Arama motorları verdiği hizmetleri çeşitlendirmeye devam etmekte ve ileri dönemlerde yönelim mobil kullanımın, görsel içeriklerin kullanımının daha da artışı ve sesli aramaların yükselişi olarak öngörülmekte. Yönelimler bu şekilde olacağından arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak da doğru anahtar kelimelerin kullanımını ve yönelimlere uygun içerik yaratımı gerektiriyor. Google sesli arama özelliği, kullanıcının aradığı konuyu doğru şekilde karşısına çıkarmak için, içeriklerin doğru yapılandırılmış ve bulanık anlamlar içermeyenlerine yönelip, kullanıcının arama sonucunda bu tip içerikler çıkarıyor.

Gelin sizlerle 2. yazımızda sesli aramalar için içeriğinizi nasıl optimize edebileceğinizi inceleyelim. Doğru düzenlemelerle kullanıcıların karşısına sizin içerikleriniz çıksın.

Mobil Optimizasyon İle Başlayın

İlk olarak yapılması gereken en önemli husus, içeriklerinizin optimizasyonundan önce, internet sitenizin mobilde doğru çalıştığının kontrol edilmesi. Kullanıcıların, sesli aramaları sonucunda sitenize geldiklerini varsayalım. Eğer siteniz mobilde geç açılma sorunu yaşıyor veya doğru kullanıcı deneyimi sunmuyorsa, hemen çıkma oranınız yükselir ve kullanıcılar tarafından tercih edilmeyen bir siteniz olur. Unutmayın, kullanıcı deneyimi arama sonuçları sıralamasında önemli kriterlerden biridir. Bu sebeple, site içerisinde doğru yönlendirmeler sunmalı, kullanıcının aradığı konuyu kolaylıkla bulmasını sağlamalısınız. İçeriğinizden önce mobil kullanıcı dostu bir internet sitesi büyük farklar yaratma hususunda ilk basamaktır.

Zengin Kartlar ve Bilgi Grafiğini önemseyin

Zengin Kartlar (Rich Snippet) ve Bilgi Tabloları (Knowlegde Graph) kullanıcılar tarafından daha güvenilir hissi veren bu sebeple de daha çok tıklama sağlayan, internet sitenizin yer almasını amaçlamanız gereken arama sonuçlarındaki iki farklı alandır. Google Asistan uygulaması özellikle soru tabanlı sesli arama sorgularında, bu iki alanda yer alan siteleri inceleme eğilimindedir.

Google Asistan Arama Örneği

Örnekte de görüldüğü Google Asistan aracılığıla yapılan "SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) arasındaki fark" sorusunda, ilk olarak zengin kartlarda yer alan sonuçlar çıkmaktadır.

Nedir, nasıl yapılır, x ve y arasındaki farklar gibi içerik başlıkları, sesli arama sonuçlarında çıkmak için harika yollardır. Mesela kullanıcı bir yemek tarifi arıyorsa, "patlıcan musakka tarifi" şeklinde bir aramayı Google'a yazar. Ancak aramayı sesli yapacak ise "patlıcan musakka nasıl yapılır" şeklinde aratabilir. Yani uzun kuyruklu, soru ifadeleri bulunan kelime grupları, kısa kelimelere göre daha doğal görünmektedir.

Google'ın Expertise-Authority-Trustworthiness (Uzmanlık, Otorite, Güvenilirlik) sırala kriterini de göz önünde bulundurun. Bu sıralama kriteri sizin sitenizin arama sonucunda yükselmenizi sağlayacaktır. Bu durum da sesli aramalarda öne çıkmanızı kolaylaştıracaktır.

Yerel Arama Sonuçlarınızı Optimize Edin

Google'da yol tarifleri veya yakındaki konumların araması herhangi bir arama biçiminde iyi miktarda arama sorgusu oluşturur; bu durum da Yerel SEO (Local SEO)'nun işletmeniz için önemli bir konu olduğunun göstergesidir. Coğrafi anahtar kelimeler ile Google My Business listelemeleri sayesinde sesli arama sonuçlarında ve Google Haritalar (Google Maps)'da ön plana çıkarsınız.

Sesli aramalar, kullanıcılara tek bir soru veya sorgu ile, yakınında bulunan yerleri kolaylıkla bulmasını sağlar. Yerel SEO çalışmasını da doğru şekilde yaptığınız takdirde, Zengin Kartlar veya Bilgi Tablosu'unda siteniz yer alacaktır ve bu da sesli aramalar sayesinde trafiğinizi arttırmaya yarayacaktır. Örneğin; "Web Tasarım Ajansı İstanbul" aramasına coğrafi etiket eklerseniz, bu sizin aynı sektörle ilgili ajans veya şirket arama sonuçlarında da görünmenizi sağlar.

Toparlayacak olursak, sesli aramalara içeriğinizi optimize etmek için önce internet sitenizin mobilde doğru çalışıyor olmasını kontrol etmelisiniz. Daha sonra içeriğinizin yerel aramalarda çıkması için düzenlemeler yapmalısınız. Son olarak içeriklerinizin zengin kartlar veya bilgi grafiklerinde çıkması için sesli aramaya uygun, doğal ve anlaşılır ifadeler ile düzenlemelisiniz. Bir sonraki yazımızda biraz daha istatistikler ve arama motoru reklamlarında bu tip arama için kullanılabilecek ipuçlarına değineceğiz.

İleri Okuma Kaynakları:

https://www.forbes.com/sites/gabrielshaoolian/2018/12/27/why-voice-search-will-dominate-seo-in-2019-and-how-you-can-capitalize-on-it/#182bfb8d30ac

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?