SEO Yazarlığı Sanatında Ustalaşmanız İçin 23 İpucu


Optimist Hub Team 22/05/2022

Okunma   Beğeni


İnternette yayınlayacağınız içeriklerle arama motoru sonuçlarında üst sıraları zorlayabilir misiniz? Yaratıcı yazarlık ve SEO yazarlığı gibi her biri günümüzde neredeyse birer “profesyonel sanat” kabul edilen iki alana da hâkimseniz neden olmasın?

Arama motoru sonuçlarındaki sıralama, kullanıcı deneyimi, kişisel veya kurumsal markanın genel görünümü gibi farklı unsurların bir araya gelmesiyle tamamlanan dijital alandaki başarı, SEO uyumlu yazma becerilerini yaratıcı yazarlık çerçevesinde ele almaktan geçer. Başarılı bir SEO uyumlu içerik için aşağıdaki bileşenlerin harmanlanması gerekir:

  • Konuyla ilgili yeterli bilgi veya uzmanlık,
  • Etkili içerik yazımına dair ayrıntılı bilgi,
  • Üst düzeyde SEO bilgisi,
  • SEO deneyimi ve yetkinlik seviyesinin ötesinde, güncel olma / güncel kalma arzusu – çabası.

İnternet üzerinde yayınlayacağınız, özellikle de konuyu bir anahtar sözcük üzerinden temellendirip sayfaya veya paylaşıma bu doğrultuda yön vereceğiniz bütün içeriklerde SEO olmazsa olmaz nitelikte bir faktördür.

Konuyla ilgili bir fikir alışverişi başlatmak, marka farkındalığı oluşturmak veya benzer bir amaç taşıyorsanız, içerik metnini konuya hâkim olduğunuzu gösteren ve özgün bir tonda yazmanız oldukça önemlidir.

Kimileri için inanması zor olsa da ister milyarlarca dolar sermayeli firmalarda ister yerel ölçekli küçük bir işletme söz konusu olsun; ağırlık noktasını her zaman metin yazımı sanatının kendisi oluşturur. Çünkü, arama motorlarının özel önem verdiği kaliteli içeriğin oluşmasının yolunu açan tam da budur.

Peki, özgün ve arama motoru sıralamalarında (SERP) öne çıkacak içerikler hazırlama sürecinde nelere dikkat etmelisiniz? Bu konuda etkili olacağını düşündüğümüz ipuçlarını sizin için bir araya getirdik. Daha fazla zaman kaybetmeden başlayalım mı?

1. Önce Anahtar Sözcükler Gelir

İçeriğinizle olabildiğince fazla insanı etkilemeyi ve metninizi buna göre kurgulamayı isteyebilirsiniz. Yine de her şeyden önce anahtar sözcük (KW – Keyword) seçimini doğru yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Anahtar sözcükler bir anlamda hedef kitlenizin konunuzla ilgili arama alışkanlıklarını keşfetmenizi sağlayacağından içeriğinize dair araştırma sürecini de etkiler. Seçeceğiniz anahtar sözcüklerin anlaşılma düzeyinden çok, bu ifadelerin içerikle ilgileri daha önemlidir. Nitekim arama motoru altyapıları, anahtar sözcüklerin içeriklerde olup olmamasıyla ilgilenir.

2. SEO Uyumlu Yazma Bir Sanattır, Onu İyi Kullanın

Anahtar kelime arayışınız için internetin sağladığı olanakları sonuna kadar kullanabilirsiniz. Anahtar sözcüklere dair makalelerden örnek durum analizlerine dek sayısız bilgi arasından işinize en çok yarayacak olanı seçin ve metninizde deneyin. Anahtar sözcüklerin kullanıcıların arama alışkanlıkları veya tercihleri doğrultusunda son derece hızlı değiştiğini de dikkate almayı ihmal etmeyin. Hatta bu açıdan geride kalmamak için içerik takviminizi belli zaman aralıklarıyla yenilemeye gayret edin.

3. Rekabet, Anahtar Kelimeler ile Güzel

Doğru anahtar sözcükleri nasıl bulacağınızdan emin değil misiniz? Öyleyse bu ihtiyaca yönelik tasarlanmış araçları kullanabilirsiniz. Fakat bu noktada rakiplerinize benzememeye dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki başarılı bir SEO yazarlığı özgün bir kimlik yansıtmalıdır. İçeriğinizin sizi götürdüğü yere gidin, doğru sözleri orada bulacaksınız.

4. Az Aslında Çoktur, Sayfa veya Blog Başına 1-2 Anahtar Sözcükle Yetinin

Ana sayfanız haricinde üst sayfalar için daha geniş anahtar sözcük seçeneklerine, alt sayfalar için ise daha uzun kuyruklu anahtar kelime alternatiflerine yönelmenizde büyük yarar olduğunu söylemeliyiz.

Her şeyin başında arama amacını gözetip sonrasında arama hacmini dikkate alırsanız, ulaşmak istediğiniz insanların aklında yer etmeye başlarsınız.

5. Doğru Zamanda Doğru Yerde Olun, Anahtar Sözcükleri Uygun Şekilde Kullanın

SEO sanatı arama motorlarına sevimli gözükmek anlamına gelir. Bu platformların aklını çelmek için yol haritanızı aşağıdaki sıralamayla oluşturabilirsiniz:

  • Başlık etiketi
  • İçerik metnindeki iç bağlantılar
  • İçerikte kullanılan görsellerin yaptığı atıflar
  • Başlık etiketleri (her zaman H1 türünden bir başlık eşliğinde): H1 her sayfada 1 adet olabilir; en üstte konumlanmalıdır.
  • Metin içi alt başlıklarda H2 – H3 kullanımı; H etiketleri kullanımında hiyerarşi bozulmamalıdır. H3 başlık kullandığınız bir paragraf sonrası gelen başlık H2 olamaz.
  • Meta Title (Meta Başlık) = SEO Başlığı: Anahtar kelime ve ana mesajı içermelidir.
  • Meta Description (Meta Açıklaması): Focus Keyword – Odak Anahtar Kelimeyi içermelidir. Özgün ve jenerik betimlemeler kullanılmalıdır.

6. Anahtar Sözcükler Ne İster?

Kalın yazılmış harfler ve madde biçimindeki metinler sizin de ilginizi çekiyor değil mi? Kırpılmış parçalar olarak adlandırılan snippet’ların öne çıkarılmasında Google’ın oldukça dikkat ettiği bu yazım şekli, sizin de işinize yarayacaktır. Bu nedenle hedef sözcükleri kalın yazmaya ve bunları maddelenmiş metinler arasında geçirmeye özen göstermelisiniz. Fakat, bold ve italik işaretleme – vurgulama kullanımında abartıya kaçmak, teknik anlamda ve okurun görsel okuma deneyiminde negatif etki yaratacaktır.

7. Yıkılmaz Kale: Başlık Etiketi (Meta Title)

Anahtar sözcüğünüz ne olursa olsun, başlık etiketinin bir parçası olduğundan ve bu etiketin ön taraflarında yer aldığından emin olmalısınız. 60 karakterden oluşan bu ifadeler üzerinde durmaya değer olduğundan zamanınızın bir kısmını bu konuya ayırabilirsiniz.

Ana sayfaya ait başlık etiketi metnini yazarken söz konusu işletme veya internet sitesiyle en çok ilgili üç anahtar kelimeden yola çıkabilirsiniz.

Kavramlar tek başlarına bir anlam ifade etmeseler de arkalarındaki ifadeler her şeyi anlatır. İçeriği olabildiğince akıcı, basit ve anlaşılır biçimde anlatmanız, alacağınız tıklama sayısını da doğrudan etkiler.

8. Köprüleriniz Anahtar Kelimeler Olsun

Anahtar kelimelere ne kadar değer verirseniz onlardan alacağınız karşılık da aynı düzeyde olacaktır. Bu nedenle, içerik yazımının ardından anahtar sözcükleri gelişigüzel yerleştirmekten kaçınmalısınız. Çünkü onlar, içeriğinizi okurlar ile buluşturacak ilgi köprüleri olacaktır.

Anahtar sözcükler yazma sürecinin en önemli oyuncularından biridir. Bu nedenle içerik metni yazımından ayrı bir deneyim gibi düşünülemez. Bununla birlikte içeriğinizin genel temasına sadik kalmayı başardıysanız, anahtar kelimeler metninizde doğal olarak yer alacaktır.

9. Her Meta Açıklaması İyi Bir Anahtar Kelimeyi Hak Eder

Dünyanın en büyük arama motoru Google, meta açıklamanın arama sonuçları sıralamasında etkili olmadığını söylese de hedef anahtar kelime ile yapılan aramalarda söz konusu sözcükler kalın yazılmış olarak karşımıza çıkıyor. Orantılı bold (kalın) yazılan metinler daha çok ilgi topluyor ve kullanıcıların sayfayı aşağıya kaydırmak yerine tıklamaya yönlendiriyor.

Meta açıklamanızı da bu nedenle anahtar sözcüğü içerecek biçimde yazmaya özen göstermelisiniz. İçeriğinizin başlık etiketi, hedeflediğiniz kişileri etkileyerek onları içeriğinize yönlendirecek ilk yer olduğundan burayı reklam metni tarzında yazmanızın büyük yararı olacaktır.

10. Yazın, Daha İyi Yazın. En İyisini Bulana Kadar Yazın!

Yazma deneyimi kendine has ritüeller ve rutinleri de barındıran ilginç bir süreçtir. Belli bir döngüyü barındıran bu süreçte tekrarlar işin özünü oluşturur. Her yazma denemesinde bazı şeyler çıkarılır, bazı bölümler yeniden şekillendirilir ve en sonunda kolayca anlaşılabilir, açık bir içeriğe ulaşılır.

11. Taslağınızı Çizin ve Planınızı Hazırlayın

Bazen bütünü görebilmek için parçaları teker teker incelemek gerekir; arama motorlarının çalışma mantığı da buna benzer. Aranan içerikle ilgili anahtar sözcükleri tespit eden bu platformlar, büyük resmi tamamlamak için anahtar kelimeleri kullanır.

Taslağınızı çıkarmaya başlıkları anahtar sözcükler ile düzenleyerek başlayabilirsiniz. Tıpkı bir gazetenin manşeti gibi düşünürseniz, ulaşmak istediğiniz insanları asıl anlatmak istediklerinize götürenin de bu başlıklar olduğunu görebilirsiniz.

12. İşe Cümle Cümle Düşünerek Başlayın

SEO yazarlığı yaparken metne cümle cümle yazarak başlayabilirsiniz. Paragraflar oluşturmadan önceki bu aşamada tek cümlelik ifadelere öncelik verebilirsiniz. Bu durum, ayrıntılara girmeden önce konuyu aklınızda berraklaştırıp devamında metnin okunurluğunu artırmanız için kısa ve öz bir şekilde yazmanıza yardım edecektir.

13. İşleyen Demir Pas Tutmaz: Molalara Evet, Uzun Aralara Hayır!

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel “Harekete kimse mâni olamaz” der ki son derece doğru bir tespittir. İçerik yazımı hareket hâlinde gelişen bir deneyimdir ve düzenli yapılmadığında yazarın becerileri körelebilir. Durup dinlenmeden yazmak imkânsızdır ama verilen araların uzun olması hâlinde, tıpkı kullanılmayan bir kas gibi deneyim de zamanla yitip gidebilir. Yaratıcı yazarlığın büyülü ilhamını kaybetmemek için uzun aralar yerine kısa molalar vermeyi tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

14. Konsantrasyonunuzu Bozabilecek Nesnelerden Uzak Durun

İçerik yazımı odaklanma gerektiren ciddi bir süreçtir. Öyleyse, şimdi o akıllı telefonu yavaşça yerine bırakmaya ve hatta başka bir alana koymaya var mısınız? Odak noktanızı ilgisiz bir yere çekme potansiyeli taşıyan ne varsa ondan uzaklaşmaya çalışın.

15. Bulmak İsteyene Her Yer İlham Perisi!

İster bir blog yazısı ister bir internet sitesi metni hazırlayın; SEO uyumlu içerik hazırlarken anahtar sözcük belirlemiş olsanız bile yaratıcı yazım bakımından tıkandığınız zamanlar olacaktır. Her ne kadar SEO sanatı biraz matematiksel gözükse de yaratıcı bir biçimde yapılmadıkça, yani ilham olmadıkça hedefine tam olarak ulaşamaz.

Buna karşın, görmek isteyen gözler için ilham perisi her yerde bulunabilir. Okuduğunuz kitaplardan sevdiğiniz alıntıları aklınızdan geçirin, gerekiyorsa sayfalar üzerine aldığınız notlara bakın. İçerikle ilgisini kurduğunuz ve anahtar sözcük kullandığınız sürece SEO yazarlığı alanında çok daha iyi bir noktaya varmanız işten bile değil.

16. Anahtar Sözcük İçeren İyi Bir Metin Paha Biçilemezdir

SEO içerikleri aynı zamanda özgün metinlerden olması gerekir; bu nedenle tutarlılık oldukça önemlidir. Anahtar sözcüklerin metindeki yerleşimlerine ek olarak, yazım tarzının ve hedef kitleye seslenişin birbirini tamamlayan parçalar olduğu unutulmamalıdır. Böylece, hazırladığınız metni konuyla ilgili yazılmış sayısız içerikten ancak bu şekilde ayrıştırabilirsiniz. Kısacası; kendi sesinizi ve sözcükleriniz bulmalı ve metin boyunca bundan asla vazgeçmemelisiniz.

17. Önce Söz Vardı: Soru Sormaktan Çekinmeyin

Konu ne olursa olsun doğru cevapları bulmanız için önce doğru soruları sormalısınız. Yazma sanatının çekirdeğini biraz da bu sorgulama isteği oluşturduğundan metnin okuyucuları ilgilendirme potansiyelini düşünmelisiniz. Okuyucuları yeteri kadar ilgilendiren, özgün ve anahtar sözcük içeren kaliteli içerikler sizi sadece arama sonuçlarınızda yukarı doğru çıkarmakla kalmaz; aynı zamanda içeriğin konusuyla ilgili uzmanlığınızı da kanıtlar.

18. Dil Bilgisi ve Yazım Konusunda Hassas Davranın, Çünkü Size Acımayacaklar

İlk bakışta kulağa zalimce gelse de ne yazık ki gerçek bu! Siz bir içerik yazarısınız ve yayınlayacağınız her çalışmada hata payınız neredeyse yok. Yanlış yazılmış her sözcük veya dil bilgisi kurallarına uymayan her ifade, imajınızı bir anda yerle bir edebilir. Konuya dair yetkinliğinizi sarsacak bu tür hatalardan kaçınmak için içeriğinizi tamamladıktan sonra metni birden fazla kez kontrol edin.

19. Metin Yazma Sanatını Doğru Bilgi İçin Kullanın

Anahtar sözcük seçimini ne kadar isabetli yaparsanız yapın; doğru bilgi vermiyorsanız işler sarpa sarıyor demektir. Verdiğiniz her yanlış bilgi, içeriğinizi yayınladığınız platformun ötesinde yazma becerilerinizi de sorgulatacaktır. Araştırmaya ve kullandığınız verileri doğrulamaya zaman ayırmadığınız takdirde, ortada ne bir anahtar sözcük ne de bir algoritma kalacağını unutmayınız.

20. Hazır Mısınız? 10,9,8,7…

Okumada, en çok da ilk paragrafta ve meta açıklama paragraflarında - ilk 10 saniyenin önemi göz ardı edilemez. Dijital platformlardaki kullanıcıların dikkat süresinin çok daha kısa olduğu dikkate alındığında, fazla zamanınız olduğunu söyleyemeyiz. Öyleyse, şimdi eyleme çağrı yapan ifadelerinize güvenme zamanı! Fazlalıkları atın, okurun zamanını çalacak ifadelerden kaçının ve metni tekdüzelikten çıkaracak bir ses tonu yakalayın.

21. Meslek Sırrı: Güçlü Cümleler ve Paragraflar

Hayattaki her şey gibi içerik yazarken de başlangıçlar ve sonlar akılda kalır. Okuru en çok onlar etkiler ve metne dair genel bir izlenim verir. İçeriğinizi yazarken kullanacağınız cümleleri en az anahtar sözcük seçimi kadar önemseyin.

Paragraflara en güçlü sözcüklerle başlayıp onları yine etkili kelimelerle bitirmeyi deneyin. Aktarmak istediklerinizi okurun dikkat alanında tutmak için onlara bir yol arkadaşı gibi yaklaşın ve hedef kitlenizi metin boyunca yönlendirin.

22. Sıfat ve Zarf Pazarlamasından Uzaklaşın

İçeriğinizde bahsedeceğiniz ürünü, hizmeti veya entelektüel bir bilgiyi daha cazip bir hâle getirmek istemeniz doğaldır. Fakat aşırı miktarda sıfat ve zarf kullanımının içeriğin gücünü azalttığı da bir gerçektir. Ortada kayda değer bir bilgi ya da bakış açısı olmadığı sürece kullandığınız her sıfat veya zarfın size olumsuz geri bildirim olarak döneceğine emin olabilirsiniz.

23. Metni ve Okuru Kısa Paragraflarla Rahatlatın

Bir içerik yazarı olarak çok şey anlatmak isteyebilirsiniz. Fakat yine de bunu kısa cümleler kurarak başarmanız gerekiyor. Çok uzun paragraflar metni estetik açıdan zorladığı gibi düşük akıcılık nedeniyle okuru da zorlayacaktır.

Paragraflar arasındaki boşluklar bu noktada devreye girip hem metne hem de okura nefes aldırır. Daha az yorulan okur satın almaya daha eğilimli olacaktır.

Özgün SEO İçerikleri Neden Önemlidir?

Özetle; arama motorları sonuçları arasında üst sıralarda çıkabilecek içerikler hem özgün hem de SEO ilkeleriyle uyumlu olmak zorundadır. Çünkü, hedef kitleye belli bir mesajı ulaştırmak sadece onların sizi bulmasını değil, aynı zamanda size kulak vermelerini de gerektirir. Hâliyle doğru anahtar sözcükleri bulmak kadar, bunu yaratıcı ve okurlara ilham verici içeriklere dönüştürmek de önem taşır.

Satış süreci potansiyel müşteriye değer vermekten, onun dilinden konuşmaktan geçer. Hedefinize ulaştıracak güçlü içerikler oluşturmak için içerik metnini kullanıcıların aradığı ifadeler çevresinde inşa etmelisiniz. Okuru ile empati kuramayan ve ortalama algıya hitap etmeyen içeriklerin, kitlelere veya amacına ulaşması beklenemez. Bu yolculukta en büyük yardımcılarınız ise sabrınız, disiplininiz ve sonuç odaklı kişiliğinizdir.

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?