Google Tag Manager Nedir?


Optimist Hub Team 24/07/2019
11/09/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Nedir Bu Tag Manager?

Google Tag Manager, Türkçe karşılığı Google Etiket Yöneticisi olan ve Google Analytics Tool'u daha nitelikli - verimli kullanmamıza olanak sağlayan, izleme veya analiz amaçlı kullanılmakta olan JS ve HTML etiketlerini yönetmek amacıyla Google'un oluşturduğu etiket yönetim sistemidir.

Dijital Pazarlama (Digital Marketing) ve Arama Motoru Optimizasyonu, veriler ile anlamlanır. Büyük bir e-ticaret sitesi de olsa, küçük bir işletmenin web sitesi de olsa; temel anlamda, kullanıcıların internet sitesi ile olan etkileşimi, veri temelli bir şekilde analiz edilmelidir. Google Analytics, size bu anlamda önemli iç görüler sağlar. Ancak, tek başına kullanılması, bakış açınızı sınırlandırır. Tam da bu noktada, Google Tag Manager imdadınıza koşar ve bakış açınızı genişletmek için, daha fazla veriye ulaşım sağlar. Bu aynı zamanda SEO çalışmalarına da pozitif katkı sağlayacaktır.

Google Tag Manager - Etiket Yöneticisi NedirGoogle Tag Manager sayesinde internet sitesine etiketler, kod parçaları olarak eklenir ve site içi verileri toplar. Söz konusu etiketler; Javascript ve HTML kodlarının parçacıklarıdır. Bu etiketler birden fazla amaç için kullanılabilir. Örneğin; form doldurma, ısı haritaları, anket yönetimi, dosya indirme, belirtilen linke tıklama ve sepette bulunan ürünü silme gibi daha özel amaçlarınız için de kullanılabilmektedir.

Özellikle, site kaynak kodlarına ekleme veya bu kodlarda bir düzenleme yapıyorsanız, internet sitelerine farklı türlerde etiketler eklemek sizin için bunaltıcı olabilir. Google Tag Manager, bu tür uğraş gerektiren çalışmalarda, tam anlamıyla kullanıcı dostudur. Etiketleri, kaynak kod bölümüne girmeden, hızlı bir şekilde ekleme, düzenleme veya etkisiz hale getirme gibi olanaklar sunuyor. Google'ın diğer araçları olan Analytics ve ads ile entegre olarak çalışmanın dışında; Twitter, Crazy Egg, Hotjar gibi üçüncü parti uygulamalar ile de bütünleşmiş bir şekilde çalışabilmektedir. Üstelik şablonda yer alan etiketler işinize yaramaz ise, kendiniz de etiket oluşturabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

Web sitenize veya mobil uygulamanıza ekleyeceğiniz kod parçacığı aracılığıyla, Tag Manager'a veri akışı sağlanmaya başlıyor. Bu aracın bileşenleri; etiketler (tags), tetikleyiciler (triggers) ve değişkenler (variables) olarak adlandırılır. Web siteniz veya mobil uygulamanızdan, elde etmek istediğiniz veriye göre etiketler seçebilir ve bu etiketlerin ne zaman tetikleneceğini belirleyebilirsiniz. Bu tip tetikleyicilere örnek olarak sayfadaki tıklamalar, form doldurup yollama olabilir. Site içi belirlenen etiket çerçevesinde bir aksiyon yaşandığında, GTM bu verileri toplar ve Google Analytics'e yollar. Böylelikle, web sitesindeki veya mobil uygulama ara yüzündeki etiketlerin yönetimi rahatça sağlanabilir.

Bileşenler Ne Anlama Geliyor?

GTM, üç farklı bileşen üzerinden çalışır.

#Tags Etiketler, internet sitenizde ve içeriğinde; hangi aksiyonlar yaşandığının ve sayfaya giren kullanıcıların ne gibi etkileşimlerde bulunduğunun ölçümlemesini yapar.

#Triggers Tetikleyiciler, site içerisinde yapılan aksiyonların her biridir. Bu durum için, sayfa içerisindeki tıklamalar, dosya indirmeleri ve sayfa kaydırmaları gibi örnekler verilebilir.

#Variables Değişkenler, özel bilgilendirmelere sahiptirler. Belirtilerek tıklanan bir bağlantıyı, belirlediğiniz değişkenlere göre ölçümleyebilirsiniz. Eğer, özel bir linkin tıklanması gibi önemli aksiyonları ölçümlemek istiyorsanız, değişkenler kullanmak faydalı bir yöntem olacaktır.

 

İleri Okuma Kaynakları:

https://dynomapper.com/blog/21-sitemaps-and-seo/476-what-is-google-tag-manager-and-how-does-it-work

https://moz.com/blog/an-introduction-to-google-tag-manager

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?