Facebook’un Sanal Evreni Horizon ve VR’ın Geleceği


Optimist Hub Team 07/10/2019
12/10/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Facebook, insanları VR (sanal gerçeklik) evreninde daha fazla vakit geçirmeye teşvik etmek için Horizon adı verdikleri geniş bir platform yaratıyor. Biraz geçmişe doğru gidelim: beş yıl kadar önce Facebook, sanal gerçeklik alanında öncü bir şirket olan Oculus’u 2 milyar dolara satın almıştı. Geçtiğimiz haftalarda ise nöral arayüz teknolojisi geliştiren CTRL-labs adlı şirketi 500 milyon dolar civarı bir rakama satın alıp önümüzdeki senenin başlarında Horizon evreninin hayata geçeceğini duyurmuştu.

“İnsanları Bağlayacak Bir Nedene İhtiyacı Var”

VR uygulaması, kullanıcıların sosyalleşip sohbet edebileceği ve birbirleriyle oyunlar oynayabileceği alanlardan oluşan karma bir evren olacak. İnsanlar, çizgi filmvari avatarlar edinerek sanal ortamları keşfedebilecekler. Uygulamanın 2020 yılının başlarında küçük bir kullanıcı grubu tarafından test edilip daha sonra kullanıma açılması bekleniyor.

Horizon Evreni

© fool

Facebook bir sosyal medya şirketi olmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir sosyal VR girişiminden başarılı sonuç alamadı. Bu seferki ise şirketin gelecekte kurmayı hayal ettiği VR işletim sistemini bir arada tutan sosyal yapı olabilir.

Horizon’a ait detaylar ve ilk görüntüler geçtiğimiz haftalarda Facebook’un Oculus Connect 6 adlı geliştiriciler konferansında paylaşılmıştı. Yapılan açıklamalarda tüm kullanıcıların ihtiyaç duydukları anlarda yönlendirilmek ve sanal çevreyi daha iyi öğrenmek adına “insan rehberler” çağırabileceği söylendi.

Bu rehberlerin, insanların sergilediği davranışları denetleyen moderatörler olarak da çalışmayacağı ifade edilirken, diğer kullanıcılarla nasıl etkileşime girebileceğimizi kontrol edebileceğimiz ek araçlar olacağı belirtildi.

Kullanıcılar, kendi avatarlarını yaratabilme imkânının yanı sıra, bulundukları çevrede kendilerine özel alanlar da tasarlayabilme olanağına sahip olabilecek. Evrenin tüm görsel yapısı başlangıçta Facebook’un Oculus Quest başlığı için uygun görülmüş çizgi filmleri andıran grafiklere sahip.

Sam Machkovech adında Horizon’ı deneme imkânı bulabilmiş bir muhabir, Facebook’un uygulamanın olabildiğince herkesi kucaklayan bir havası olması için çok emek verdiğini belirtti. Ama diğer bir taraftan evrenin birkaç yıldır Facebook tarafından hali hazırda geliştirilen uygulamaların ve sosyal unsurların bir kombinasyonu gibi hissettirdiğinden bahsetti ve kullanıcıları kendine çekmek için hâlâ sağlam bir neden ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Hâlâ Facebook’un bir sosyal VR uygulaması başlatıp en azından iki yıl boyunca ona sadık kalarak kendine güvenini sağlamasını bekliyoruz.” ifadesiyle de sözlerini sonlandırdı.

İlgi duyan herkes Horizon’ın erken test aşamasına katılmak için başvuruda bulunabilir. Bununla birlikte Horizon’ın ortaya çıkışı, şirketin Oculus Rooms ve Facebook Spaces gibi diğer uygulamaların da sonu anlamına geliyor. İki uygulama da 25 Ekim tarihinde kapatılacak.

Facebook Nereye Varmayı Hedefliyor?

VR o kadar uzun bir süredir geleceğin teknolojisi konumunda durdu ki, o geleceği ciddiye almak artık zorlaşmaya başladı. İlk VR kafalığı ve hareket algılayıcı giyilebilir eşyalar çıkalı 30 yıldan uzun bir süre geçti. Bu yüzdendir ki artık sanal gerçeklik platformunda açık dünyalı bir uygulama fikri kulağa çok da geleceğe özgü bir şeymiş gibi gelmiyor.

VR Başlığı

© digitalmediawire

Mark Zuckerberg’in de hakkını vermek gerekirse, oyun dünyasını da burada bir köprü konumunda kullanıp dünyanın ilk devasa çok oyunculu VR oyununu yaratmak mantıklı ve uygulanabilir bir yol olurdu. Facebook’un gücünü, nüfuzunu ve bütçesini kullanıp oyun severlere milyonlarca kullanıcıyı bir araya getirecek bir platform ve topluluk yaratmak etkileyici sonuçlar doğurabilir.

Büyük resme dönecek olursak da VR’ın yavaşça internetin yerine geçtiğini söyleyebiliriz. Laptopların yerine kafalıklar, telefonların yerine akıllı cam ekranlı cihazlar ve klavyelerin yerine nöral arayüzler şu sıralar geliştirilmeye devam edilen teknolojilerden birkaçı. Tüm bunlar Horizon evreni bir sosyalleşme ve mesajlaşma platformu olarak oturdukça yavaş yavaş gerçekleşebilir. Böylelikle internet sakinleri sadece Facebook web sitesini ziyaret etmez ya da uygulamasını kullanmaz; onun yerine sanal bahçesinde yaşamaya başlar.

Bu öngörü bazıları için kulağa biraz ürkütücü gelebilir. Ama çok mu olası bir senaryo? Bizce en azından kısa vadede değil. Ama Facebook gibi milyarlarca dolarlık bir şirketin gerekli ilgiyi göstermesi durumunda asla olmayacak bir şey de değil.

Ama bu Facebook’un geleceğe dair vizyonu bundan ibaret değil. Bu doğrultudaki denemelerinden sadece biri. Tıpkı sosyal medya reklamcılığından mesajlaşma alanına kaymaları gibi. Sosyal medya sektöründe başarılı bir şekilde yürüttükleri bir iş modeli olmasına rağmen daha önce denenmemiş alanları keşfetme girişimlerinde bulunmalarını takdir etmek gerekir. Tüm bu çabaları karşılığını bulacak ve VR teknolojisi milyonlarca insanın ortak halüsinasyonlar yaşadığı bir platform haline gelecek mi sorusunun cevabını yakın zamanda alacağız. Ama öyle görünüyor ki, şimdiye kadarki deneyimlerimiz bu başarının olasılığını düşük gösterse de bu alanda daha yüksek bir şansa sahip başka bir şirket de yok.

İleri Okuma Kaynakları:

https://www.cnet.com/news/i-tried-facebooks-vision-for-the-social-future-of-vr-full-of-question-marks/

https://techcrunch.com/2019/09/29/a-year-here-and-still-he-dreamed-of-cyberspace-hope-fading-nightly/

https://www.bbc.com/news/technology-49851798

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?