Tarama Bütçesi Nedir?


Optimist Hub Team 07/08/2019
11/09/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Tarama bütçesi, crawl budget olarak da karşınıza çıkabilir, internet sitenizin teknik SEO kısmı, yani başarınızın arka planında yatan kısmıdır. Sitenizi, sadece içerik düzenlemesi yaparak ve doğru anahtar kelimeler kullanarak ön plana çıkaramazsınız. Google botlara kendinizi çok iyi ifade etmeniz gerekmektedir. Bunun için de, teknik SEO kısmı oldukça önemlidir. Bugün sizlerle, tam da bu konuyu; tarama bütçesi başlığını inceleyeceğiz. Ama tarama bütçesinden önce, tarama işleminin nasıl gerçekleştiğini inceleyelim.

Tarama Süreci Nasıl Çalışıyor?

Tarama yapan Google botları, internet sitenizde robots.txt dosyası varsa, ilk olarak bu dosyalara bakar. Nofollow ve noindex komutları olmayan URL'leri taramaya başlar; bu taramaya ek olarak, daha önceden taramış olduğu bağlantıları da taramaya alır. Kısacası Google, internet sitenizdeki bütün içeriklerinizi ve tespit ettiği diğer linkleri sırasıyla tarar.

Tarama süreci bu şekilde işler. Peki tarama bütçesi nedir? Gelin şimdi de bu konuyu ele alalım.

Nedir?

Tarama bütçesi, Google botlarının belirli bir zaman dilimi içinde, internet sitenizde indeksledeği ve taradığı sayfa sayısıdır. Yani Google, yukarıda belirttiğimiz işlemi her internet sitesi için aynı sürede yapmaz, işte tam da bu noktada bahsettiğimiz bütçenin önemi devreye girer. Tarama bütçenizin (crawl budget) az olması, siteniz açısından olumsuz tarama ve indeksleme problemleri yaratır.

SEO Açısından Neden Önemli?

Kısaca açıklayacak olursak; Google botlarının indekslemediği bir sayfa, sıralamanız konusunda da hiç bir fayda etmez. Dolayısıyla, tarama bütçenizi aşan sayfalarınız indekslenmeyen sayfalar arasında yer alacaktır. Aşağıda belirttiğimiz durumlar konusunda dikkatli olmalısınız.

  1. Çok Fazla Sayfası Olan Bir Internet Siteniz Varsa; Mesela bir e-ticaret sitesi gibi, Google botları tüm sayfalarınızı indekslemede ve bulmakta güçlük çekebilir.
  2. Yakın Zamanda Sitenize Birçok Sayfadan Oluşan Bölüm Eklediyseniz; Böyle bir fiil, var olan tarama bütçenizi aşacaktır.
  3. Birden Fazla Yönlendirme; Yönlendirme zinciri de tarama bütçenizi tüketen bir unsurdur.

Tarama bütçenizin yetersiz olduğunu fark ettiğinizde, bunu arttırmanın veya optimize etmenin birkaç yolu bulunmaktadır.

Site Hızını Arttırmak

Site hızını arttırmak, SEO sıkıntılarında, neredeyse her derde deva olan bir çözümdür. Sitenizi hızlandırarak Google botlarının daha çok URL taramasına yardımcı olabilirsiniz. Google bu konu hakkında; "Site hızınızı arttırmanız kullanıcı deneyimini arttıracağından tarama oranında da artış sağlayacaktır." açıklamasında bulunmuştur. Özetleyecek olursak, yavaş internet siteleri Google botun değerli vaktinden çalmaktadır. Bu sebeple de hızlı yüklenen sayfaların daha fazla indeksleme ve tarama işlemi gerçekleşmektedir.

İç Linkleme Kullanın

Google botlar iç linklemesi olan sayfalara öncelik vermektedir. Bu durumu şu şekilde düşünebilirsiniz; iç linklemeleriniz indekslenmesini istediğiniz tüm sayfalarınızı, Google bota rehberlik ederek göstermektedir. Bu sebeple iç linklemeler de bu konuda önemli bir detaydır denilebilir.

Öksüz Sayfalardan Kaçının

Hiçbir iç veya dış linkleme ile işaret edilmeyen sayfalardır. Bu sebeple, botlar bu sayfaları bulmakta bir hayli zorlanmaktadır. Eğer var olan bütçenizden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, her sayfa için en az bir adet iç linkleme kullanarak sayfanıza yön gösterin.

Özetleyecek olursak, tarama bütçesi konusu SEO başarınız açısından son derece önemli bir başlıktır. Yeterli oranda bütçeniz yoksa, bunu optimize ederek de kullanabilir veya arttırmak için yukarıda bahsettiğimiz yollara da başvurabilirsiniz.

İleri Okuma Kaynağı:

https://backlinko.com/hub/seo/crawl-budget

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?