Google Drive’a Nasıl Daha Hakim Olabilirsiniz?


Optimist Hub Team 19/09/2019
06/03/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


2018 yılında Google Drive 1 milyar kullanıcıya ulaşarak, Google’ın bu barajı aşabilen sekizinci ürünü haline geldi. Bu sayısal başarıyı bir kenara bırakırsak, kaçınız yazın gittiği bir tatile dair, hiçbir sıralama ölçütü olmadan yüklediği fotoğraflar arasından istediğini kolayca bulabildiğini iddia edebilir?

Google’ın sevilen depolama hizmetini nasıl daha etkili kullanıp, isimlendirilmemiş veya yanlışlıkla birden çok kez kopyalanmış yüzlerce dosya arasında dolaşmak yerine vakit kaybetmeden aradığınızı bulabilmenizi sağlayacak ipuçlarıyla karşınızdayız.

Hangi Dosyaları Nereye Koyabileceğinizi Öğrenin

Google Drive’ın olayı dosya depolamak, tamam ama hangi dosyaları? Merak etmeyin, neredeyse hiçbir kısıtlama yok. Sadece neyin nasıl yüklenmesi gerektiğini bilmek işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer Google’ın Backup and Sync (Yedekle ve Senkronla) programını yüklerseniz, bilgisayarınızdaki tüm dosyalar, onlara yaptığınız değişikliklerle birlikte Drive’ınızda otomatik olarak yedeklenecektir. Save to Google Drive (Google Drive’a Kaydet) adlı tarayıcınıza yükleyebileceğiniz bir uzantı sayesinde ise, internette dolaşırken kaydetmeye değer gördüğünüz her şeyi anında Drive’ınıza yükleyebilirsiniz.

Drive aynı zamanda dosya gönderirken de daha hızlı bir seçenek olabilir ki zaten Gmail’in 25 MB’lık sınırına ulaştığınız vakit zorunluluğa dönüşen bir kullanım. E-mail gönderim ekranınızın en altındaki Google Drive seçeneğini aktif hale getirirseniz 10 GB’a kadar fotoğraf veya dosya eklentisi yapabilirsiniz. Bir başka seçenek ise, eğer bahsi geçen dosya herkesin görmesine müsait ise “Public – on the web” (internette herkese açık) seçeneğine tıklayarak, dosyayı paylaşabileceğiniz bir link edinebilirsiniz. Dosya aynı zamanda sizin adınızla birlikte arama motorlarında görünmeye de açık olacaktır.

Bırakın Zor Kısmı Google Drive Sizin İçin Halletsin

Çok işinize yarayabilecek bir mevzudan bahsedelim; Google zaten olmayan vaktinizi gereksiz yere harcayabilecek bazı işleri sizin yerinize yapabiliyor. Buna standart formatlarda yazılı olmayan metinleri üstünde çalışabileceğiniz formatlara çevirme işlemi de dahil. Tek yapmanız gereken eğer bu dosya resim veya PDF formatında ise, yükledikten sonra Google’ın sözcük tarama uygulamasından geçirmek ve bunu bir metne dönüştürmesini beklemek.

Ayrıca, araçlar sekmesindeki çeviri uygulamasını da kullanabileceğinizi aklınızda tutmakta fayda var.

İnternete Bağlı Değilken Bile Dosyalarınıza Ulaşabilirsiniz

Şimdiye kadar dosyalarınıza erişebilmek veya değişiklikler yapabilmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyduğunuz varsayımını aklınıza kazımış olabilirsiniz. Durum böyleyse, sadece Chrome tarayıcısında kullanıma açık olan Google Docs Offline (Google Çevrim Dışı Dokümanlar) uzantısı aracılığıyla, önceden Google Drive ayarlarınızda belirlediğiniz dosyalara çevrim dışı olarak da erişebilirsiniz.

Sadece seçtiğiniz dosyalara internet erişiminiz yokken değişimler yapabileceğiniz için, ihtiyacınız olabilecek dosyalar listesini güncel tuttuğunuzdan emin olun. Yaptığınız değişiklikler siz internete bağlanır bağlanmaz Drive’ınıza senkronlanacaktır.

Kısayolları Bilin

Konuya hakim insanlar kısayolların bir mouse’dan farksız olduğunu bilirler. Google Drive da birçok diğer dijital platform gibi, klavyeniz aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde yönetilebilir. Bu kısayollardan en işinize yarabilecek olanı diğer kısayolları açığa çıkaran kısayol olabilir. Ne demek istediğimizi anlamakta güçlük çektiyseniz, platformun herhangi bir penceresinde “ctrlplus/” yazmayı denemelisiniz.

Depolamanızı İyi Yönetin

Temel Drive üyeliği 15 GB’lık bir depolama kapasitesiyle gelirken, fazlasına ihtiyaç duymanız halinde para ödemeniz gerekmekte. Kalan hafızanızın hızla azaldığını fark ettiğiniz durumlarda neyin bu kadar çok yer kapladığının takibini yapmak oldukça kolay. Google Drive’ınızın ana sayfasındayken soldaki menünün en altındaki “Depolama alanı” bölümünde verilen bilgiye tıklamanız halinde dosyalarınızın ayrıntılı bir görünümüne erişmeniz mümkün.

Unutmayın ki, Google Drive üzerinden yarattığınız dosyalar hafızanızda yer kaplamazlar. Yani depolamadan tasarruf etmek adına metinlerinizi veya sunumlarınızı Google Drive’ın entegre uygulamalarından hazırlayabilirsiniz.

Pek bilinmeyen bir diğer gerçek ise Drive’ınızın ayrıyeten bir çöp kutusu klasörü de olması. Buradan daha önce sildiğiniz dosyalara ulaşabilir veya hafızanızda yer kaplamamasını istediklerinizi tamamen silebilirsiniz.

Uzantılardan Faydalanın

Dışarıdan baktığınızda içinden çıkılması mümkün olmayan bir ormanı andırıyor da olsa, uzantılar dünyası Drive’ınızı etkili kullanabilmek adına kesinlikle yararlı bir mecra.

Sayısız seçenek arasından Easybib, sahip olduğunuz dosyaların otomatik bir bibliyografisini, yani tarih, ad, sayfa sayısı gibi ayrıntıların bir dökümünü çıkarmakta. Pandadoc dökümanlarınıza e-imza atmanıza, yani dosyayı yazdırıp, imzalayıp, tekrar tarayıcıdan geçirmenize gerek kalmadan karşı tarafa iletmenize olanak sağlamakta. Ayrıca Maps for Docs uzantısı sayesinde Google Maps’den bir görüntüyü dosyanıza iliştirebilirsiniz.

İşinize yarayabilecek birçok seçenek mevcut ama siz yine de işimi kolaylaştırayım derken gereksiz uzantılar edinip kalabalık yaratmamaya gayret edin.

İleri Okuma Kaynağı:

https://www.wired.co.uk/article/google-drive-hacks-tips

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?