Tam Optimize Edilmiş İçerik İçin 19 Önemli Aşama
Bir sonraki blog gönderinizi yayınlamadan önce içeriğinizi; okuyucular, arama tarayıcıları ve pazarlama hedefleriniz için tamamen optimize ettiğinizden emin olmak için öncelikle bu listeyi okumanızı öneririz. Arama motorlarında üst sıralarda yerinizi almak istiyorsanız iyi bir optimizasyon sürecine ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden SEO sürecinin en önemli adımlarını sizin için derledik:
- Giriş Başlığı Oluşturun
Yazının konusunun ne olacağı hakkında iyi bir başlık bulun. Yazmaya başlamadan önce başlığı bilmek, konuya bağlı kalmanıza ve başlıkta söz verdiğiniz şeyi iletmenize yardımcı olur.
- Kitlenizi Tanımlayın
Blog yazısını tam olarak kimin için yazdığınızı belirleyin. İçeriğinizin hedef kitlesini belirlediğiniz ve kitleyi bildiğiniz zaman, yazınızı yönlendirmek çok daha kolay olacaktır. Kitlenizi detaylıca belirleyemediyseniz, ideal okuyucunuzu özetlemeye başlamak için Alexa’nın Persona Temple şablonunu kullanabilirsiniz.
- Amacınızı Belirleyin
Tüm dijital içerikler pazarlama planınız göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır. Bu nedenle, yazma kontrol listenizdeki ilk şeylerden biri blog pazarlama içeriğiniz için en üst amacı tanımlamak olmalıdır. (örneğin, marka bilinirliği oluşturmak, e-posta abonelerini yakalamak, SEO’yu artırmak, vb.)
- Birincil Anahtar Kelime Atayın
Anahtar kelime, konuyu tam olarak temsil etmeli ve sektörünüz için en iyi anahtar kelime olmalıdır. Nispeten popüler olan ve öte yandan da içeriğinizi doğru konumlayacak bir anahtar kelime belirlenmelidir. Yayınınız için kullanılacak en iyi anahtar sözcüğü tanımlamak için Alexa’nın Anahtar Kelime Zorluk Aracını kullanabilirsiniz.
- Alternatif Anahtar Kelimeler Bulun
Gönderi için birincil hedef anahtar kelimeyle ilişkili üç veya dört ikincil anahtar kelime seçin. Bu adım aramalarda sizi daha güçlü kılacaktır. Eğer birincil anahtar kelime için çok fazla sonuç varsa, ikincil veya üçüncül anahtar kelimeleri kullanın. Bu kelimelerle içeriğiniz okuyucunun gözünden kaçmayacaktır.
- Minimum 300 Kelimelik Yazılar Yazın
Konuyu tam olarak ele almak için ihtiyaç duyduğunuz kadar yazın. Fakat 300 kelimeden az olmamak koşuluyla… Çünkü, arama motorlarına eksiksiz bir kaynak olduğunu göstermek için 300'den fazla kelime girilmesi gerekmektedir. Eğer içeriğinizin konusu 300 kelimeden az tutuyorsa örnekler ve alıntılar kullanarak konuyu açabilirsiniz. Bu sayede hem ideal olan minimum kelime sınırının altında kalmamış olursunuz hem de alıntılar ve örneklerle okuyucularınız için anlatmak istediklerinizi daha da detaylandırmış olursunuz.
- Söylemektense Göstermeyi Tercih Edin
Okunma oranını artırmak için okuyucuya balık tutmayı değil, direkt olarak balığın kendisini vermelisiniz. Hedef kitlenizin, paylaşmaya çalıştığınız mesajı derinlemesine anlamasına ve özümsemesine yardımcı olan örnekleri kullanın. Mesela sürekli link vermek yerine yönlendireceğiniz sitedeki bilgiyi yazınızın içinde özet olarak geçirebilirsiniz. Bu durum stratejik olarak okuyucunun dikkatinin dağılmamasını ve sitede daha çok kalmasını sağlayacaktır.
- Alt Başlıklar Kullanın
Metin bölümlerini ayırmak için içeriğinizi gönderiniz boyunca alt başlıklar kullanarak ayırın. Heading etiket kullanımı tam da bu noktada devreye girmektedir. Yazacağınız başlıkları, bu başlık etiketleriyle beraber kullanırsanız Google ne anlatmak istediğinizi rahatlıkla kavrayacaktır ve içeriklerinizin arama motorlarında üst sıralara çıkma hızı gün geçtikçe iyileşecektir.
- Önemli Bilgileri Vurgulayın
En önemli içerik yazma ipuçlarından biri de gönderilerin daha kolay gözden geçirilmesini sağlayan biçimlendirme özellikleri kullanmaktır. Kalın, italik veya önemli bilgileri renklendirerek vurgulayın. Bu kullanım tarzı algoritmalar tarafından algılanma katsayınızı artıracaktır.
- İçeriğinizi Destekleyici Grafikler Ekleyin
Blog içeriğinize gönderinin daha ilgi çekici olması için resimler veya videolar ekleyin. Bu yazıyı daha okunabilir kılar.
- Görüntülerin Doğru Boyutta Olduğundan Emin Olun
Çok büyük resimler site yükleme hızını yavaşlatır, bu nedenle büyük dosya boyutlarında fotoğraf kullanmayın. Yavaşlayan site hızınız okuyucu kaybetmenize neden olabilir.
- Birincil Anahtar Sözcüğü Resim Alt Etiketine Ekleyin
Blogunuzun SEO’sunu iyileştirmek için sayfanın hedef anahtar kelimesini resim alt etiketinde kullanın. Bu uzun vadede sizi üst sıralara taşımanın bir başka etkeni olacaktır.
- Birincil Anahtar Sözcüğü Resim Dosyası Adında ve Başlığında Kullanın
Resim eklerken, orijinal dosya adındaki birincil anahtar kelimeyi ve CMS’deki başlığı kullanın.
- Birincil Anahtar Kelimeyi Sayfa Başlığında Kullanın
Birincil anahtar kelimeyi içeren bir sayfa başlığı yazarak SEO optimizasyonunuzu başlatın. Sitenizin SEO’suna zarar verebilecek yinelenen başlık etiketi sorunlarını önlemek için sayfa başlığınızın benzersiz olduğundan emin olun. Yazı başlığınızla aynı sayfa başlığını kullanabilirsiniz.
- Birincil Anahtar Sözcüğü Meta Açıklamasında Kullanın
Ayrıca, birincil anahtar kelimeyi; 155-160 karakterden uzun olmayan bir orijinal meta açıklamasına ekleyin.
- Birinci Paragrafta Birincil Anahtar Kelime Kullanın
Diğer bir SEO metin yazarlığı tüyosu da birincil anahtar kelimeyi arama tarayıcılarına sinyal göndermek için yazının ilk paragrafına dahil etmektir.
- İlgili Dahili Sayfalara Bağlantılar Ekleyin
Diğer dahili sayfalara yönlendiren alakalı köprüler ekleyerek sitenizdeki diğer yayınlanmış sayfalarla bağlantılar kurun.
- Verdiğiniz Bağlantıları Yeni Sekmede Açılacak Şekilde Ayarlayın
Sayfanızdaki yönlendirilen bağlantıları yeni sekmede açılacak şekilde ayarlayın. Bu işlem okuyucularınızı sitenizde tutmak için yararlı olacaktır.
- Sayfadaki SEO’yu Kontrol Edin
Gönderi yayınlandıktan sonra, Alexa’nın Çevrimiçi SEO Denetleyicisi’ni çalıştırarak herhangi bir SEO optimizasyon adımını kaçırmadığınızdan emin olun.
Tam optimize edilmiş bir blog yazısı için neler yapmanız gerektiğini adım adım sizlerle paylaştık. Yazınızı yayınlamadan önce tüm bu aşamaları tamamladığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Bahsettiğimiz 19 adım SEO sonuçlarında ön sıralarda yer almanız için faydalı olacaktır.
Kaynak: https://blog.alexa.com/checklist-for-writing/
Önerilen Yazılar
SEO Yazarlığı Sanatında Ustalaşmanız İçin 23 İpucu
Google MUM: Karmaşık Arama Sorguları İçin Yeni Teknoloji
Pandemi Sürecinde Marka İletişimi Nasıl Olmalıdır?