Start-up’lar Sunum Kabiliyetlerini Nasıl Geliştirebilir?


Optimist Hub Team 18/09/2019

Okunma   Beğeni


Kişisel hayatta olduğu kadar iş hayatında da ilk izlenimler oldukça büyük önem taşır; özellikle de start-up’ınıza fon oluşturmak amacıyla yatırımcılara kendinizi tanıtırken. Sunum kabiliyeti, henüz erken safhalarda bir start-up için potansiyelini kanıtlamak ve güven kazanmak adına her şeydir. Elbette sunum dediğimiz şey başaracağınıza inandığınızı belirten, sağlam bir şekilde hazırlanmış bir dizi sözden ibaret değildir. Size yatırım yapmasını istediğiniz insanları, bu yola baş koyduktan sonra sizden bekledikleri geri dönüşü alacaklarına inandırmanız, bu sebeple bunu ispat edecek nitelikte bir sunum yapmanız çok kritik bir önem arz ediyor.

İyice düşünüldüğü taktirde, tatminkâr bir sunum hazırlamanın çok da zor bir şey olduğu söylenemez, bu durum herkes için geçerli. Mükemmel denilebilecek, sizi herkesten ayrı bir konuma getirecek sunumları diğerlerinden ayıran nedir diye düşündüğümüz vakit bahsedilebilecek birçok husus var.

Sunumuzu Basit Tutun

Start-up’ınızın sunumunu yaparken belki de en önemli ve temel nokta, bahsedeceğiniz hususları iyi belirlemektir. Olayın özünde bu olsa bile, bir satış yaptığınız izlenimi yaratmaktan ziyade kendinizi tanıtmaya odaklanmalısınız. Aksi taktirde potansiyel yatırımcınız sıradan bir teklif görüşmesi yaptığı hissine kapılacak ve çekinceye düşecektir.

Temel hatlarıyla yaptığınız işi ve amacınızı anlattıktan sonra, alacağınız yatırımın size ne gibi bir faydası ve yatırımcınıza nasıl bir geri dönüşü olacağını aktarmanız mühim. Bunu yaparken vermek istediğiniz mesajdan sapmamaya, gereksiz ayrıntılarla karşınızdakileri boğmamaya özen gösterin. Kısacası, basit bir şekilde, nasıl kazanç sağlamayı hedeflediğinizi, önünüzdeki sorunları aşmak için alacağınız yatırımla birlikte ne gibi planlarınız olduğunu güzel bir dille açıklayın.

Müşterilerinizle Yaşadığınız Gerçek Hikayeleri Anlatabilirsiniz

Eğer mümkünse, ürününüzün ya da sunduğunuz hizmetin bulunduğu piyasada, çözüm getirdiği bir soruna parmak basan gerçek bir hikaye anlatmanız karşınızdakileri ziyadesiyle etkileyecektir.

Bunu anlatırken teknik ve klişe sözlerden kaçınmaya çalışın. Gerçek isimler ve zorluklardan bahsedin ki yatırımcınızın aklında sağlam bir yer edinin. En nihayetinde, kişisel hayatınızda dahi insanlar sizi anlattığınız hikayelerle tanıyacaktır.

Kendinizi Anlatın

Yatırımcıların öncelikle karşılarındaki insana, daha sonra zihinlerindeki fikre yatırım yaptığı gerçeğini aklınızdan çıkarmayın.

Kendinize ve ekibinizdeki insanlara ait başarıları, hele ki bu başarılar bir işletmeyi ileri taşıyabileceğinizi kanıtlayabilecek türdense, anlatmaktan asla çekinmeyin. Firmanızı başarıya götürebilecek nitelikte bir insan olduğunuzu anlatın, hatta mümkün olduğu müddetçe bunu gösterin.

Son Zamanlardaki İcraatlerinizden Bahsedin

Aktif bir iş akışınız olması yatırımcınızı etkileyecektir. Ama, tabi ki her start-up durağan dönemlerden geçebilir. Bu yüzden sunumunuzu yaparken mutlaka, bir start-up’ınızın kuruluştan itibaren katettiği yolları anlatın. Bu, firmanızın işleyişi hakkında yatırımcının aklında bir şeyler canlanmasını sağlayacaktır.

Nelere değinebileceğinize dair aklınızda net fikir oluşması için birkaç örnek verecek olursak; ilk müşterinizle yaşadığınız deneyimden tutun, eğer olduysa, daha önceki yatırımcılarınızın size kattıkları, medyada boy gösterdiğiniz irili ufaklı anlar ya da bünyenize kattığınız insanlara kadar aklınıza gelebilecek her şey, sunumuzu güçlendirmek açısından önemli hususlar olacaktır.

Rakiplerinizi de Ele Alın

Çoğu girişimci “bu alanda rakibim yok” demek gibi amatörce bir hataya düşer. Direkt olarak olmasa bile herkesin bir rakibi vardır. Aksini iddia ettiğiniz vakit inandırıcılığınızı kaybedersiniz. Henry Ford bile ilk araba modelini tasarladığında, insanlara bunun at arabalarından ya da trenlerden daha iyi bir seçenek olduğunu kanıtlaması gerekti.

Sizi rakiplerinizden ayıran farklarınızı ortaya koyabilmek adına, neyi daha iyi yaptığınızı gösteren bir tablo hazırlamak hem sizin hem de karşınızdakinin işini kolaylaştırabilir. Bu tablo fiyat karşılaştırması, hedef kitle, farklı patent bilgileri gibi konuları içerebilir.

İşletmenize Dair Rakamlara Hakim Olun

“Üç yıl içinde 50 milyon dolar değere ulaşmayı hedefliyoruz.” gibi altı boş iddialarda bulunup yine yatırımcının güvenini kaybetmeyin. Her ne kadar ayrıntılarla karşınızdakini boğmayın demiş olsak da bazı anahtar noktalara değinmek ve bu noktaların neler olduğunun muhakemesini yapmak kritik bir olaydır.

Mevcut giderleriniz nelerdir, bir sonraki adımı atmak için nasıl bir paraya ihtiyacınız var gibi sorulara mutlaka değinmeli, bunlar üzerinden geleceğinize dair iddialarda bulunmalısınız. Ama tabi bu iddialarda bulunurken hedef kitlenizi ve pazarlama stratejinizi açıklayacak sağlam verileri de kullanmalısınız.

Ürününüzü veya Hizmetinizi Gösterin!

Sunum sırasında, kaç girişimcinin ortaya koymak istediği ürünü veya sunduğu hizmetin nasıl işlediğini göstermediğini bilseniz şaşarsınız.

Bazı girişimciler için sahip oldukları ürünü ya da hizmeti gösterebilmek zor olabilir, söz konusu ürün tamamen hazır bile olmayabilir. Siz yine de örnek bir model sunmaya gayret etmelisiniz. Yatırımcının aklında görsel bir işleyişin oluşması, sunumuzun genel efektifliğini doğrudan etkileyecektir.

Son olarak işletmenizi sahiplendiğinizi hissettirmenin inanılmaz derecede önemli olduğunu vurgulayalım. Eğer siz kendi şirketinizi ileri taşımak için ne kadar hevesli olduğunuzu göstermezseniz, onlarda da size yatırım yapmak adına o heves oluşmayacaktır. Kendinizi psikolojik olarak da iyi hazırlayın ki insanlar enerjinizden etkilensin. Unutmayın ki, bu bir iş görüşmesi olduğu kadar karşınızdakini kişisel olarak da kazanmanız gereken bir tanışma buluşması.

 

İleri Okuma Kaynakları:

https://articles.bplans.com/9-things-that-take-a-pitch-from-good-to-great/
https://www.entrepreneur.com/article/223591
https://www.coxblue.com/17-things-you-need-to-consider-when-pitching-your-
startup/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?