SEO Çalışmalarında Lighthouse Kullanımı


Optimist Hub Team 14/05/2019
06/03/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Puslu SEO Denizindeki Sahil Güvenlik: Lighthouse

Belki birçok SEO makalesi okudunuz, belki YouTube’ta bu konuyla ilgili en uzun videoların izlenme oranını arttırdınız, belki de eğitimler aldınız öyle ya da böyle bir şekilde SEO denizine açıldınız. Web sitenizi optimize ederken tüm bilgi birikiminizi kullandınız ve artık optimizasyonu tamamladınız. Peki bundan ne kadar eminsiniz? Sizce içerikler, kullanıcıların sizi Google’da bulması için yeterli mi? Bu yöntemlere uygun içeriklerle ilk 10 arama sonuçları içine dahil olabilecek misiniz? Eğer cevaplarını bulamadığınız sorularınız biriktiyse, bu yazımız sizin için tam bir rehber niteliğinde olacak.

“Lighthouse” yani Türkçe’si “Deniz Feneri” yolunuzu bulmanıza yardımcı oluyor. Bu Google eklentisi web sayfalarının kalitesini artırmak için açık kaynak kodlu otomatik bir denetleme aracıdır.

Adı üstünde “Lighthouse” yani Türkçe’si “Deniz Feneri” anlamına gelen bu eklenti, size yol gösterip “buzdağına çarpmanızı” önlemeye çalışır. Bu eklenti, geliştiricilerin performans, erişebilirlik, PWA (Progressive Web Apps) uyumluluğu ve bunun gibi birçok denetlemeyi, site kalitelerini iyileştirmeye yarayan destekleyici araçlar sunmaktadır.

Bu eklentideki SEO denetleme özelliği, geliştiricilerin ve yöneticilerin herhangi bir web sitesinin hatalarını düzeltmek, geliştirmek ve iyileştirmek adına başlangıç seviyesinde “SEO durum değerlendirmesi” edinmelerini sağlar. Lighthouse yerel sistemde Chrome tarayıcınızda çalışır. Böylece yayında olan, herkesin gördüğü, sitelerinizin yanında daha gelişme aşamasındaki veya kimlik doğrulaması gereken sayfalarınız için de SEO doğrulaması yapmanıza olanak verir.

Google, eklenti için SEO performansı anlamında tam bir garanti vermiyor; fakat mevcut denetleme listesi, sitenizdeki içeriklerin uyumluluk adımlarını analiz ediyor. Bu sayede ne kadar doğru bir süreç izlediniz, nerede hatalar yaptınız ve düzeltmeniz gereken adımların hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca Google, geliştiriciler için çeşitli ayrıntılar içeren eklentinin önümüzdeki birkaç yılda daha da ayrıntılı olacağını şimdiden müjdelemiş bulunuyor. İster geliştirici olun ister kullanıcı, görmek istediğiniz araçları, uygulamanın destek birimine iletirseniz yoğunluğa bağlı talepler doğrultusunda ihtiyacınız olan aracı da ekleyebilirler.

Peki uygulamanın kullanım şekli nedir? SEO optimizasyonu yapmak çok zaman alır mı?

Tabii ki hayır. Eklentinizi hızlıca kurup, sitenizin yüzde kaç oranında SEO uyumlu olduğunu aşağıdaki adımları takip ederek kolayca öğrenebilirsiniz.

 

O zaman başlayalım...

 

Bu denetim aracını iki şekilde kullanabilirsiniz.

 

  1. Chrome tarayıcınıza Ligthouse eklentisini kurarak:
  • Ligthouse Chrome Eklentisi’ni bilgisayarınıza indirin.
  • Eklenti çubuğundaki Ligthouse logosuna(simgesine) tıklayın.
  • Seçenekler kısmındaki “SEO” sekmesini işaretleyin ve “Tamam”ı tıklayın. Daha sonra optimizasyonu kontrol etmek istediğiniz sitenizi açın ve “Rapor Oluşturun” butonuna tıklayın.

Ligthouse Chrome Eklentisi

 

  1. Chrome Canary’de Chrome Geliştirici araçlarını kullanarak:
  • Chrome Geliştirici Araçları’nı açın.
  • Denetlemeleri seçin
  • “Denetleme gerçekleştir”e tıklayın.
  • SEO onay kutusunu seçin ve “Denetlemeyi Çalıştır”ı tıklayın.

 

Chrome Geliştirici Araçları

 

İşte Lighthouse’u yüklemek ve kullanmak bu kadar basit. Elinizdeki bu eklentiyle, içeriklerinizin SEO için ne kadar optimize olmuş olduğunu görebilirsiniz.

Google  bu eklentiyi ileriki dönemlerde geliştirmeyi ve bir takım yenilikler eklemeyi düşünüyor. İşlevselliğinden emin oldukları yeni denetimleri sizlerle paylaşmak için çalışıyor olacaklar. Tam uyumlu bir şekilde çalıştığından emin olduktan sonra da Chrome Geliştirici Araçları’nı kararlı sürüme dahil ederek sizlerin kullanımına sunmayı planlıyorlar.

Umarız bu yeni eklenti işlevsellik, var olan ve yakın gelecekteki projeleriniz için yararlı bir araç haline gelir. Eğer bunun gibi temel SEO tüyoları öğrenmek istiyorsanız, Google’ın optimizasyonla alakalı daha detaylı bilgilerinin bulunduğu “SEO başlangıç kılavuzu”nu okuyabilirsiniz.

Şöye bir toparlamak gerekirse, genel olarak Google Lighthouse web geliştiricilerinin performansını ile güvenliğini ölçerek ileri düzey web uygulamalarını geniş kullanıcı deneyimi sağlayarak servis etme olanağı sağlar. Web geliştiricilerin nihai amacı site trafiğinin yoğunluğunu artırmaktır. Bu yüzden, Lighthouse verileri geliştiriciler için ektra zaman harcamadan analiz eder ve web sayfalarının kalitesini yükseltmeye yardımcı olur.

Google Lighthouse’un özelliklerini genel olarak sizlerle paylaşmış olduk. Ölçüm kriterlerinin detaylı bir incelemesini gelecek içeriklerimizde sizlerle paylaşacağız. Eğer SEO ile ilgileniyorsanız ve bir kontrol mekanizmasına ihtiyacınız varsa bu eklenti isteklerinizi genel anlamda karşılayacaktır. Siz de analizlerinizi yaptıktan sonra hatalarla ilgili ilk müdehaleleri yaparak optimizasyon puanınızı %100’e ulaştırabilirsiniz.


İyi denetlemeler diliyoruz!

 

Kaynak: https://webmaster-tr.googleblog.com/2018/02/lighthouse-chrome-eklentisinde-yeni-seo.html

 

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

2 yorum

  1. Funda Eryaman

    Seo günümüzde Web sitelerinin olmazsa olmazlarından. Bu konuyla ilgili yol gösterici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

  2. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz Funda Hanım, ilerleyen günlerde SEO çalışmalarına ışık tutacak yeni yazılarımızı sizlere sunacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?