Mühendisler Yeni Teknolojiler İçin Neden Hayvanları Seçiyor?
Bir ırk olarak, insanların çok fazla kusuru vardır. Çok hızlı ve o kadar güçlü değiliz ve çevremizi aşmamıza yardımcı olan teknolojiyi üretebilmemize rağmen, onlara uyum sağlama konusunda çok iyi değiliz. Öte yandan hayvanlar, dünyaya meydan okuyan, her türlü olumsuzluklara karşı savunma geliştiren canlılardır.
Bu dersleri hayvanlardan geç de olsa öğrensek de yeni icatlarımız için o kadar da geç kalmış sayılmayız. Hatta dünya çapında biyomimetik ve biyo-ilham veren laboratuvarlar sadece bunu yapıyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi ve üniversitenin Biomimetic Robotik Laboratuvarı müdürü Dr. Sangbae Kim TechCrunch'a verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullandı: “Mühendislik dünyasında hareketlilik teknolojisini düşünürseniz, havada uçaklarımız var, suda gemilerimiz var, ancak bu teknolojilerin hiçbiri, çevreyi yapay olarak değiştirmeden kullanılabilir değil. Hayvanlar hareketliliğin en iyisi olmak için evrimleşti, çünkü çoğu için hayatta kalmak çok önemli.”
Kim, doğayı taklit etme tekniğinin yeni bir şey olmadığını söylüyor.
Aerodinamik teknolojiden Velcro (ilk kez cırt cırt üreten şirket) gibi küçük kolaylıklara kadar insanlar, doğadan ipucu alıyorlar. Kim, içsel bir özellik olarak bu tür ilham kaynağının doğada olduğunu ve felaket keşfi, yaşlılara bakım gibi birçok sorunların çözümü için doğaya bakmamız gerektiğini söylüyor. Yeni teknolojik gelişmeler ve bu tarz bir tasarım son yıllarda Velcro'nun da ötesine geçti.
Cheetah 3
Kim’in laboratuarının bir dahisi olan Cheetah 3, insanlar için tehlikeli veya erişilemeyen araziyi (ör. doğal afet keşifleri, enerji santrali incelemesi…) kediye benzer refleksler ve hareketlerle geçmek için tasarlanmış 90 kiloluk bir kurtarma robotudur. Ön ayakları yolundaki engellerden kolayca geçmesini sağlıyor ve yan şekilde hareket edebiliyor. Engebeli arazilerde sıçrayabiliyor ve engelleri hızlıca çıkabiliyor. Bu donanımlar da robotun geriye ve ileriye doğru esnemesine ve yana bükülmesine, ayrıca kedi gibi yukarı fırlamasına olanak sağlıyor. Ani sarsıntılarda ise dengeyi hemen sağlayabiliyor. 90 kiloluk bir makine olan Cheetah 3, yetişkin bir Labrador cinsi köpek büyüklüğünde tasarlandı. Araştırmacıların, ekim ayında robotun yeteneklerini Madrid’deki Uluslararası Akıllı Robotlar Konferansı’nda sunması bekleniyor. Robotun tasarımcısı Sangbae Kim, önümüzdeki birkaç yıl içinde Cheetah 3’ün insanlar için tehlikeli ya da erişilemez olan görevleri yerine getirebileceğini ön görüyor.
Sharklet
Doğal ilham sadece robotikte değil aynı zamanda malzeme mühendisliğinde de bulunuyor. 2002 yılında Florida Üniversitesi'nden Dr. Anthony Brennan, gemileri kendi taraflarında alg ve midyelerden arındırmak için stratejiler tasarlamak amacıyla Denizcilik araştırmalarına katıldı. Soruyu araştırırken, Brennan, köpekbalıklarının uzun zaman önce bu soruya cevap verdiklerini keşfetti. Köpekbalığı kantarlarındaki desenleri inceleyen Brennan, köpekbalığı ölçeklerinin benzersiz nervürlü, elmas yapısının mikroorganizmaların yüzeye çıkmasını engellediğini keşfetti.
Bu keşifleri deniz gemilerinin ötesine taşıyan Brennan, 2007 yılında Sharklet firmasını kurdu ve bu topoloji ile oluşturulmuş tıbbi aletleri tasarladı ve zorlu kimyasal temizleyicilere toksik olmayan bir antibiyotik alternatifi yarattı.
Biyomimetik Solucan Botu
Case Western Reserve Üniversitesi’nin Biyolojik Kaynaklı Robotik Laboratuvarı robotistler ve nörobilimcilerin çalışmalarıyla peristalsis denilen bir hareket türünü daha iyi anlama adına çalışma gerçekleştirdi. Bu hareket yeryüzü solucanlarına özgü olmamakla birlikte bedenlerini dar alanlardan geçirerek hareket ettirme kabiliyetidir diyebiliriz.
Laboratuvarda bu tür hareketi incelemek için çalışma gerçekleştirildi ve parçalara ayrılmış ve yeniden düzenlenmiş parçalara sahip lego benzeri bir yeteneğe sahip yumuşak bir robot olan CMMWorm (Uyumlu Modüler Örgü Solucanı) adında bir robot yaratıldı. Araştırmacılar Gizmodo'ya bu tür bir yumuşak robotun tıbbi endoskoplar kadar küçük ve tıkalı boruları araştırmaya kadar birçok alanda yararlı olabileceğini söylüyor.
Robotlar gelecekte hiç kuşkusuz kontrollü ve iyi niyetli şekilde kullanıldıklarında insan ırkı için yararlı olacaktır.
Kaynak Linki: https://techcrunch.com/2018/08/23/why-engineers-are-looking-to-animals-for-new-technology/
Önerilen Yazılar
Skype Kurumsal Nasıl Kaldırılır?
Elon Musk: Tesla Otonom Araçlar 2020 İçin Hazır!
Ozon Tabakasındaki Delik Küçülüyor