Görsel Optimizasyonu Önerileri


Optimist Hub Team 19/11/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Görsel bir dünyada yaşıyoruz. Sitenize eklediğiniz görsellerin içeriğinizi daha ilginç hale getirdiği de bilinen bir gerçek. İşte içeriklerde sıkça kullanılan görsel optimizasyonu için bilmeniz gereken birkaç bilgi ve püf noktası:

Görsel Optimizasyonu Önerileri

Stok görseller

Sitedeki içeriklerinizi stok görseller ile doldurursanız orijinal görünümünüzü yitirme olasılığınız yüksek. Örnek olarak; kurumsal bir siteyi, danışmanlık firması sitesini ve müşteri hizmetlerine dayanan bir firmanın sitesini düşünün. Tüm bu siteler genelde içeriklerine ve ana sayfalarına “Her şey yolunda! Bizimle güvendesiniz.” mesajını vererek gülümseyen klasik bir ya da birkaç iş insanı koyarlar.

Gayet iyi biçimde optimize edilmiş stok görselleriniz olsa da, orijinal ve yüksek çözünürlüklü bir görselle aynı etkiyi yaratmayacağını aklınızda bulundurmanız gerekir. Dolayısıyla, her ikisinden de aynı SEO faydalarını almanız zor görünmekte.

Ne kadar çok orijinal görsel kullanırsanız, o kadar iyi bir kullanıcı deneyimi dönütü alırsınız. Ayrıca alakalı aramalarda da sıralamanız yükselecektir. Orijinal görseller, bir tasarımcı tarafından yapılabilir, bunlara örnek olarak veri görselleştirmeleri ve infografikler verilebilir.

Görsel kullanma amacınız

Esasen görselleri kullanma amacınız, içerikte anlattığınız konunun ya da fikrin anlaşılmasına yardımcı olmasıdır.

Unutulmaması gereken nokta, içeriğinize görsel eklerken bir sebebinizin olması gerekmektedir. Her ne kadar görsel kullanmak isteseniz de, içeriğinizle bir alakası yoksa zorlamayın. Ekran görüntüleri, genelde “Nasıl yapılır?” içerikleri için biçilmiş kaftandır. Geriye kalan diğer görseller ise genelde içeriği tamamlar, metni bölerek okuma esnasında nefes aldırır ve ürünü ya da konsepti daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Telif hakkına dikkat edin

Seçtiğiniz görsel nereden olursa olsun, telif hakkı karmaşasının yaşanmamasına dikkat etmelisiniz. Getty, Shutterstock ve DepositFiles gibi stok görsel sağlayıcılarından içeriğinize aldığınız resim telif içeriyorsa ve sizin kullanma izniniz yoksa, hukuki işlemlere maruz kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Telif hakkı içermeyen ücretsiz görsel bulmak ise zor değil. Google Görseller ile arama sonuçlarını tekrardan kullanılmaya hazır görseller üzerine filtreyebilirsiniz. Bu şekilde her zaman en uygun görseli bulamasanız da, en azından telif sorunu yaşamazsınız.

Format sorunu

Kullandığınız format SEO için bir diğer önemli unsurdur. Optimizasyon amaçları bakımından ".jpeg" en uygun format olarak görülmekte. Çünkü ".jpeg" görselleri, tekrar boyutlandırılsa ya da sıkıştırılsa da küçük dosya boyutlarında kalitesini korur. Dijital alanda en çok kullanılan format olmasının yanında renk, gölge ve düzen bakımından yüksek çözünürlük sergilerler.

Görsel altı yazıları

Görsel altı yazıları, adından da anlaşılacağı üzere, görselin altında bulunan ve gördüklerinizi açıklayan bilgilerdir. İçeriğinizdeki yazılar kullanıcılar tarafından okunmasa bile, görselinizin altındaki yazıların okunma olasılığı, dikkat çekmesi sebebiyle yüksektir. Poynter Research tarafından yapılan araştırmaya göre bu olasılık, içeriğin okuma olasılığına göre %16 daha yüksek. Yine de, herhangi bir görsel altı yazısı gerekli değilse, eklemek için zorlamayın.

İleri Okuma Kaynaklarımız:

(https://www.searchenginejournal.com/image-optimization/207416/)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

1 yorum

  1. burak

    her şeyin hıphızlı tüketildiği görsel imgeler çağında öne çıkmaya yarayacak kritik bilgiler verilmiş. emeklerine sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?