Apple: “Kullanıcıları Dinlemiyoruz” Dedi


Optimist Hub Team 09/08/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Apple, milletvekillerine “kullanıcıları dinlemiyoruz” açıklaması yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri, Apple’a ve Google’a kullanıcıların konuşmalarını dinleyip dinlemediğini sordu. Apple konuyla ilgili sorulara “dinlemiyoruz” cevabını verdi fakat Google, Meclis üyelerine cevap verip vermediğiyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Meclis üyeleri Greg Walden, Marsha Blackburn, Gregg Harper ve Robert Latta, Apple'ın CEO'su Tim Cook ve Alphabet Inc (Google) CEO'su Larry Page'e temmuz ayında gönderdiği bir mektupta akıllı telefonların “tetiklenmemiş” ses verilerinin yakınlardaki kullanıcıların konuşmalarını toplayabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Yani 'Okay Google' veya 'Hey Siri' gibi bir 'tetikleyici' ifadelerin haricinde kullanıcıları dinleyip dinlemediklerini sordu. Apple Salı günü kullanıcıların rızası olmadan dinleme yapmadığını, ayrıca 3’üncü parti uygulamaların da bu dinlemeyi yapamadığını belirtti. Bu aslında hepimizin en az bir kere tartıştığı, konuştuğu bir konu.

“Dinleniyor muyuz?”

Walden'e gönderilen mektupta Apple, Siri ‘wakeup’ komutlarını dinlerken iPhone'un ses kaydetmediğini ve Siri'nin konuşulan kelimeleri paylaşmadığını söyledi. Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına aldığı şirketi Alphabet ise milletvekillerine cevap verip vermediği ile ilgili sorulara cevap vermediği öğrenildi. House Energy ve Ticaret Komitesinde Cumhuriyetçi çoğunluğa konuşan bir sözcü “her iki şirket şimdiye kadar kooperatif oldu” dedi. Komite, ileriki adımlarda yanıtları gözden geçirip analiz etmeyi dört gözle beklediğini belirtti.

Apple, Uygulama Mağazası'ndan gizlilik ihlalleri nedeniyle uygulamaları kaldırdığını ancak hangi uygulamalar olduğunu söylemedi. Apple, geliştiricilerin topladıkları müşteri verileriyle ne yaptığını izleyemediğini ve geliştiricilerin kendi gizlilik politikalarına ya da yerel yasalara uygunluğunu sağlama yeteneğine sahip olmadığını belirtiyor. Peki Facebook’un Cambridge Analytica olayındaki gibi büyük bir açık ortaya çıktığında sorumlusu kim olacak?

100 MİLYAR DOLAR
Apple, milletvekillerine verdiği demeçte, uygulama talimatlarını yerine getirmeyen uygulamaları reddettiğini söyledi. Rakam ise bir hayli fazla: her hafta 100 bin başvurudan yaklaşık 36 bini onay alamıyor. Yıllık ortalama 5 milyon uygulama başvurusunu da nasıl değerlendirdiği büyük soru işareti.
2018 yılı sonuna kadar uygulama geliştiricilerinin App Store üzerinden elde ettiği kâr ise 100 milyar dolar olması bekleniyor.

Tüm bu tartışmaları göz önüne getirdiğimizde son olarak Nisan ayında düzenlenen Kongre oturumlarında Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in ifadelerini de hatırlamakta fayda var. Anlaşılan o ki son aylarda Facebook kriziyle başlayan kişisel verilerin toplanması ve sızdırılması gibi güvenlik ihlali konuları global şirketleri bir hayli zorluyor ve zorlamaya da devam edecek.

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

2 yorum

  1. halit geze

    Her ortamda konuşulmuş ve konuşulmaya devam eden bir konu. biri çıkıp bataryanın üzerinde cihaz var deyip israil bizi dinliyor dedi, bir diğeri bunların hepsini amerika dinliyor, dedi. İlgi ve bilgi alanım değil ama nasıl olduğunu bilmediğim bir şekilde dinleniyor olabiliriz.

  2. Yanıtın için teşekkürler Halit. Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?