Sitenizi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?


Optimist Hub Team 13/11/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Site hızı, kullanıcı deneyimine doğrudan etkisi olması sebebiyle SEO sıralamalarında en önemli faktörlerden biri. Financial Times tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sayfa dolumunda yaşanan bir saniyelik gecikme dahi %5’lik okuyucu kaybına yol açabiliyor. Google’ın araştırmasına göre ise, sayfanın dolması üç saniyeden fazla zaman alıyorsa kullanıcıların %53’ü siteye girmekten vazgeçebiliyor. Fakat, site hızını artırmak, sanıldığı kadar zor bir iş değildir.

Web Sitenizi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Site Hızlandırma Taktikleri

  • Taban hazırlayın

Site hızını artırmanın ilk adımı siteniz için bir taban hazırlamaktır. Bunun için kullanabileceğiniz araçlara örnek olarak WebPageTest.org, GTmetrix.com ve Google PageSpeed Insights sayılabilir. Tabanınız hazır olduğunda diğer adımlara geçebilirsiniz.

  • Sitelerin çalışma mantığını kavrayın

Yalnızca birkaç tıklamayla site oluşturabilecek bir zamandayız. Ne var ki, site oluşturmakla işler bitmiyor, sorunlar aslında buradan sonra başlıyor. Developer olduğunu iddia edenler de dahil olmak üzere çoğu insan, sitelerin nasıl çalıştığını halen tam olarak anlayamamaktadır. İşte bu sebeple internet üzerindeki kullanıcılar pek çok verimsiz siteyle karşılayabiliyor.

Ne kadar basit ve temel bir tavsiye olarak görünse de, sitenizi yavaşlatan sorunları bulabilmeniz için, bir siteyi oluşturan bileşenleri tanımanız gerekiyor. Her şeyin öncesinde HTML, CSS ve Java gibi web sitesi yazım dilleri hakkında iyi bir bilgiye sahip olmalısınız. Bunların dışında, PHP bilgisi ve WordPress işleyişi hakkında fikir sahibi olmanız da işinize yarayacaktır.

  • HTTP taleplerini en aza indirgeyin

Bir zamanlar bant genişliği, şu anda gezindiğimiz sitelerin çok küçük bir parçasıydı. Büyük resimler bir dizi küçük resimler haline getirilerek konulmaktaydı ve büyük resmin dolmasını beklemek yerine dizi halindeki küçük parçaların dolduğu görülürdü. Fakat şimdi işler değişti.

Yapılması gereken, belli HTTP taleplerini yok edecek ya da en aza indirgeyecek bir yol bulmak. Bu konuda, CSS ve JavaScript dosyalarından yararlanılabilir, tüm CSS ve JavaScript dosyalarını birer tümleşik dosya haline getirebilirsiniz. Asıl CSS ve Java-Script dosyalarını back end kısmında bırakarak front-end taklidi yapan bir eklenti yerleştirebilirsiniz. Mümkün olduğu durumlarda ise CSS ve JavaScript dosyalarını temizlemek de bir çözüm.

Çoğu zaman, bu önerilerin kombinasyonunu uygulamak zorunda kalabilirsiniz, bunun sebebi de sitenizin WordPress üzerine kurulmuş olması. Mesela, yalnızca eklentilerdeki CSS ve JavaScript dosyalarını tek bir dosyada birleştirmek, birkaç eklentiye gelen güncellemeyle beraber günün birinde sorun yaratabilir.

  • Eklenti sorunu

WordPress’teki eklentiler pek çok yönden faydalı gibi gözükse de, kötü programlandıklarında aslında sitenizi korkunç bir duruma da sürükleyebilecek ve işleri karıştırabilecek nitelikteler. Hafif olduklarına bakmayın, fonksiyonu fark edilmeden eklenmiş her bir eklenti, sitenizi daha da yavaşlatır. Eklenti fonksiyonuna hakim olmanız ve PHP ve JavaScript bilgisi edinmeniz bu konuda size yardımcı olacaktır.

İleri Okuma Kaynaklarımız:

(https://searchengineland.com/how-to-rev-up-your-pagespeed-for-better-website-performance-303390)
(https://searchengineland.com/google-speed-update-page-speed-will-become-ranking-factor-mobile-search-289904)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?