SEO Uyumlu YouTube İçeriği Nasıl Paylaşılır?


Optimist Hub Team 14/10/2019
06/03/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Eğer YouTube’da paylaştığınız video içeriklerin kaliteli olduğunu ama hak ettiği trafiği almadığını düşünüyorsanız bazı optimizasyonlar yapmanız gerekiyor olabilir. Online videoların, televizyonun yerini aldığı ve YouTube’un günde 5 milyar civarı bir izleme trafiği elde ettiği bir gerçek. Bununla birlikte son birkaç yıldır video pazarlama stratejilerinde SEO bazlı büyük değişimler oldu.

Sadece iyi içerik sunmanın yeterli olmadığını bilmelisiniz. Videolarınızın daha çok insan tarafından görülmesini ve kolay bulunabilmesini sağlamak için izlemeniz gereken bazı yol haritaları mevcut.

Konuya SEO’nun dahil olduğu yer de burası. İyi haber, YouTube’un hâlihazırda en büyük ikinci arama motoru konumunda olması. Bu da demek oluyor ki, doğru yol haritasını takip ettiğiniz sürece kitlenizin sizi bulabilmesinin önünde hiçbir engel yok.

Bu yazımızda YouTube üzerinden video pazarlama stratejilerinizi nasıl optimize edebileceğiniz hakkında kabul görmüş ipuçlarını paylaşacağız.

Videonuzun Başlığını Anahtar Kelimelerden Oluşturun

İnsanların videonuza tıklamasını başlığınız sağlar. Başlığınız, kısa ve öz olmalı; yani videonuzun neyle alakalı olduğunu izleyicilerinize en kısa şekilde ifade etmeli. Hem izleyici kitlenizin hem de SEO algoritmalarının paylaştığınız içeriğe dair net bir fikir elde etmesi için anahtar kelimeleri kullanmalısınız.

Başlık Seçimi

Videonuz için doğru anahtar kelimeleri bulmak oldukça kolaydır. Aklınıza gelen ilk başlığı arama çubuğuna yazın ki otomatik doldurma özelliği size farklı fikirler sunabilsin. Örneğin ele aldığınız konu “logo tasarımı” olsun. Bunu arama çubuğuna yazdığınız vakit karşınıza “nasıl yapılır”, “photoshop”, “illustrator” gibi seçenekler çıkacaktır. Buradan yola çıkarak yazacağınız “Photoshop ile logo tasarımı nasıl yapılır?” gibi bir başlık yeterince kapsamlı, değil mi?

Açıklamanızı Etkili Kullanın

Videonuzun açıklamasını da anahtar kelimelerden oluşturmanız olumsuz bir durum değil ama saygın bir SEO blogunun araştırmalarına göre anahtar kelimeleri zengin bir biçimde kullanmanın sıralamalara direkt bir etkisi olmuyor.

Bu her ne kadar ilginç bir sonuç olsa da siz yine de SEO kriterlerine uyan açıklamalar yazın. Yani anahtar kelimeleri olabildiğince açıklamanızın üst satırlarında kullanmaya gayret edin.

YouTube açıklama kısmına 1000 karakter sınırı koymuş. Yani çok da uzatmamaya çalışın; zira kullanıcılar da hikâye okumaktan ziyade videoları izlemek için bu platformu kullanıyor.

Video açıklaması

Aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer unsur, kullanıcılar “Daha Fazla Göster” seçeneğine tıklamadan önce açıklamanızın sadece ilk 3 satırının görünür hâlde olması. Bu sebeple, yükselmeyi amaçlayan birçok kanal bu ilk 3 satıra abonelik linki veya varsa ürün ve sosyal medya linklerini iliştirmeyi tercih ediyor.

Tag (Etiket) Tercihlerinizi İyi Düşünün

Etiketler videonuzun daha fazla insana ulaşmasını sağlayan bir diğer yoldur. Bu yolla hem YouTube’a hem de izleyicilerinize içeriğinizin konusuna dair daha sağlam ipuçları vermiş olursunuz. YouTube videoların içeriğini ve bağlamını anlamak konusunda başarılıdır. Bir videonun diğerleriyle olan ilişkisini de bu sayede kurar. Bu ilişkinin kurulması da erişilebilirliğinizi artıracaktır.

Doğru etiketleri seçmek için mutlaka vaktinizi ayırın. Popüler etiketler yazarak insanları videonuza çekmenin iyi bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz ama eğer o insanlar alakasız etiketler yazdığınızı düşünerek sizi şikayet ederse Google’ın verebileceği bir ceza sonunuzu getirebilir.

Bu sebeple etiketleri konuyla alakalı tutmaya ve olabildiğince anahtar kelimelerden türetmeye gayret edin.

Video Dosyanızı İsimlendirin

YouTube’a video yüklerken dosyanın adını isimlendirmek sıklıkla görmezden gelinen bir durumdur. Videolar genellikle “MOV001.mp4” gibi, çıktı alındığı şekliyle rastgele isimlendirilmiş olarak yüklenir. Ama aslında bu da YouTube’un göz önünde bulundurduğu bir faktördür. Bu yüzden algoritmaların anlamasına yardımcı olmak adına yine anahtar kelimeleri kullanarak bir isimlendirme yapmanız sizin de yararınıza olacaktır.

“photoshop_ile_logo_tasarımı.mp4” gibi bir örnek çok daha açıklayıcı olacaktır.

Unutmayın ki YouTube algoritmaları videonuza göz atıp neyle alakalı olduğuna dair çıkarımlar yapmıyor. Sıralamanıza katkıda bulunması için sizin de elinizden gelen katkıyı sunmanız gerek.

Kategori Belirleyin

Videonuz için bir kategori seçmek kulağa kolay gelebilir. Ama iyice düşünmeden yapacağınız bir seçimin sıralamanıza hiçbir katkısı olmayacaktır. Kategori seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörleri şu şekilde belirtebiliriz;

  • Bu kategoride en iyi içeriği çıkaranlar kimler ve neler yapıyorlar?
  • Bu popüler kanalların kitlesi sizinkiyle uyuşuyor mu?
  • Bu kategorideki en iyi videoların formatı, uzunluğu ve genel kalitesi ne düzeyde?

Örneğin seçtiğiniz kategorideki en iyi içeriklerin çekim kalitesini yakalayacak düzeyde değilseniz onların altında ezilmeniz muhtemeldir. Tarzınıza, içeriğinize, hitap etmek istediğiniz kitleye uygun bir kategori ararken mutlaka gereken araştırmayı yapmanızı öneririz.

Dikkat Çeken Bir Thumbnail (Küçük Resim) Seçin

Şu ana kadar SEO’ya dair yaptığınız tüm çabalarınızın boşa gitmesini istemiyorsanız sıkıcı olmayan bir thumbnail tercih etmelisiniz. Aynı zamanda içeriğinizi iyi yansıtmasına da dikkat edin.

İyi bir thumbnail izleyicinin ilgisini öyle bir çekmeli ki tıklayıp ne olup bittiğini görmekten başka seçenek tanımamalı. Kişiselleştirilmiş thumbnail’ler kullanmak bu noktada işinize yarayabilir. Dünyanın en popüler YouTuber’larından PewDiePie’ın dikkat çekmek adına nasıl thumbnail’ler tercih ettiğini aşağıda görebilirsiniz.

PewDiePie Thumbnail

Eğer bu tasarımların sizi aştığını düşünüyorsanız, kullanabileceğiniz bazı araçlar mevcut.

Gördüğünüz üzere YouTube içeriklerinizi SEO uyumlu hâlde paylaşmak çok da zor bir mesele değil. İyi içerikler çıkarıp bahsettiğimiz yol haritasını izlediğiniz sürece video pazarlama stratejilerinin sizi de başarıya taşımaması için hiçbir sebep yok.

İleri Okuma Kaynağı:

https://www.searchenginewatch.com/2019/08/27/optimize-video-marketing-on-youtube/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?