Kullanıcılarınızı Kandırmayın


Optimist Hub Team 25/01/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Kullanıcılarınızı Aldatmak Google Sıralamanızı Düşürür

Kullanıcılar aldatılmaktan nefret eder; aynı şekilde Google da bundan hiç hoşlanmaz.

Bazı sayfalarınızın, bağlantılarınızın veya içerik başlıklarınızın aldatıcı olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz, ancak bundan bu kadar emin olmayın. Sizi aldatıcı olmadığını düşündüğünüz birçok şey; kullanıcılarınızın ve Google’ın nezdinde aldatıcı sayılabilir. Sitenizde aldatıcı içerik üretiyorsanız Google tarafından yasaklanabilir veya cezalandırılabilirsiniz.

Web sayfanızı veya sayfalarınızı kullanıcıya odaklanarak hazırlıyor ve yönetiyorsanız; , büyük ihtimalle aldatıcı bir içerik üretmiyorsunuzdur; ancak yine de  Google’ın “aldatıcı” olduğunu düşündüğü şeylerin sitenizde yer almamasına özen göstermelisiniz.

Sitenizde nerelerin aldatıcı olabileceğini göstermek için; kullanıcıları ve arama motorlarını aldatmak için kullanılan tekniklere birkaç örnek vereceğiz:

Kullanıcıyı Gitmek İstemediği Bir Yere Yönlendirmek

“Şirin kedi yavruları resimlerini görmek için buraya tıklayın” yazan bir kullanıcı; yasa dışı bahis sitelerine değil, sevimli kedi yavrularının resimlerini gösteren bir yere yönlendirilmek ister. Bir kullanıcıyı otomatik olarak gitmeyi beklemediği yere yönlendirmemelisiniz veya yanıltıcı bağlantılar kurmamalısınız. Kullanıcılar da Google da bundan nefret eder.

Kasıtlı ve Yanıltıcı Biçimlendirme veya İçerik

Sahte değerlendirmeler göndermek veya sahte puanlama gibi şeyler yapmak Google tarafından cezalandırılmanıza neden olacaktır. Böyle yanlış bilgilere sahip snippet’ler (tek başına çalışmayan; kod içinde kısayollar aracılığıyla kullanılan kaynak kodu parçacıkları) gibi biçimlendirmeler kullanmak, Google tarafından hızlıca cezalandırılmanıza neden olur.

İçerik ve Köprü Sayfalarını Bilerek Yineleme

İki farklı alan adında çoğunlukla aynı içeriğe sahip bir web siteniz varsa (something.com ve someotherthing.com), Google’a göre aldatma yapmış olursunuz. Buna “yinelenen içerik” denir.

Bazı durumlarda içerik, arama motoru sıralamalarını değiştirmek veya daha fazla trafik kazanmak amacıyla kasıtlı olarak çoğaltılır. Bu gibi aldatıcı uygulamalar, ziyaretçilerin kötü bir kullanıcı deneyimi yaşamasına neden olabilir.

Örneğin, farklı alan adlarına ama aynı içeriğe sahip 3 web sitesini ele alalım. Alan adı kısmında değiştirilen tek şeyin şehrin adı olduğunu varsayalım. Ana içerik tüm web sitelerinde gösterilirken geri kalan metinler, her şehir için sıralamayı arttırmak üzere manipüle edildiğinden; bu site aldatıcı kabul edilir ve içerikler kopya içerik olarak değerlendirilir.

Bu tarz sayfalara köprü sayfalar denir ve kullanıcılar bunlardan hoşlanmazlar, haliyle Google da bundan hoşlanmaz. Bu yöntem çoğunlukla pazarlamacılar tarafından ziyaretçilerini para ödeyecekleri bir siteye yönlendirmek için kullanılan kötü bir tekniktir.

Birisi arama motoruna “Chicago’daki gayrimenkuller” yazıp ara butonuna basarsa, yalnızca ev arayacakları siteleri değil aynı zamanda “Chicago’da satılık evler” gibi yararlı sonuçları da görmek isterler.

 

Kaynak: varvy.com

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

4 yorum

  1. Edip Pehlivan

    Bundan 1 sene önce 100 e yakın domain alıp istanbul’un ilçelerine beyaz eşya servisi siteleri yaptırmıştık. Yapan kişi de çok profesyonel olmadığı için içeriklerin tamamını aynı, sadece ilçe isimlerini değişik yapmış. Bu durumda google da boş durmamış tabi, sitelerimizin hepsi manuel olarak ceza aldı. İlk veya 10. sırada olmanız farketmiyor, yıllanmış bir site de olsanız bir anda ilk 500 de görmeyebiliyorsunuz kendinizi. Kötü bir tecrübe oldu ama bu yazıda anlatılmaya çalışılan şeyi bizzat yaşadım.

  2. Kemal Özbey

    Google’ın bu konuda şakası olmadığını yakın bir tarihte acı bir tecrübeyle ben de deneyimledim. Ne yaparsanız yapın, kopya içerikten ve Google’ı kandırmaya yönelik hareketlerden uzak durun. Sonra toparlaması büyük sıkıntı.

  3. emre

    bunların yanında kopya içerik kullanarak kullacılıları aldatmaya çalışan siteler karşısında google’ın kullacıların yanında bir tutum sergilemesi hem kendisine olan güveni tazeliyor hem de insanları kandırmaya çalışanlara karşı durum oluşmadan emsal teşkil ediyor. Google’ı tebrik ediyorum, sizlere de bu konuda yazdığınız için teşekkür ediyorum.

  4. Ne yazık ki Google’ın kopya içerikler karşında göstermiş olduğu bu tutum bile insanları kopya içerikler kullanmaktan alıkoyamıyor. Umuyoruz ki ilerleyen süreçlerde daha bilinçli üretilen içerikler sitelerde yer almaya başlar. Konu ile alakalı görüşlerinizi bildirdiğiniz için teşekkür ederiz Emre Bey.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?