Amazon SEO Rehberi


Optimist Hub Team 25/08/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Özellikle yeni başlayanlar için yabancılık çektikleri Amazon Paneli’nde kaybolmamaları ve hangi stratejiyi izleyerek başarıya ulaşabilecekleri konusunda hazırlanmış İngilizce kaynak videoyu Türkçe olarak kaleme aldık. Aşağıdaki videoda anlatılmak istenen, Amazon web sitesinin 32.7 milyar dolara çıkış sebebi ve SEO.

Amazon Web Sitesi 2000'li yılların başlarında albenisi olmayan, arama motorlarına göre iyi, fakat insanların dolaşmakta cazip bulmadığı bir site idi. Değişimin önceliği logodaki gülümsemenin orantılanması, bulunabilirlik ve bulanı alıcıya dönüştürmekti. Bulunabilirliğin ise en iyi yapılma şekli hardcore keyword research.

Sıralamaya göre web sitesiyle ilgili olabilecek her kelimeyi kullanmalı, sayıca az olmasından kaçınılmalıdır. Sayıca az girilen kelimelerin potansiyel müşterileri kaybettirdiği ile ilişkilendirilir. Web sitesi için yapılması gereken insana enteresan ve ikna edici oluyorken, robotları da doğru yönlendirmek gerekir.

Amazon’a Göre SEO

Tek tıkla alışverişe doğru evrilen modern dünyada, satıcıların ürünlerini global pazara açmaları ve geniş bir kitle ile buluşmaları için en ideal adres olan Amazon içerisinde de algoritmik bir SEO yaklaşımı gerektiğini, Amazon Marketing başarısı için de bu platforma özgün arama motoru optimizasyonu yapmanız gerektiğini biliyor muydunuz?

Amazon SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Amazon SEO hakkında Türkçe kaynak neredeyse yok denecek kadar az ve bu kaynaklar da Amazon mağanızdaki ürünleri Google'da ilk sırada çıkarmayı iddia ediyor ya da Amazon SEO'yu buradaki ürününüz ile Google'da ilk sırada çıkmak olarak tanımlıyorlar; yanlış! Amazon SEO, Amazon içerisinde ürünlerinizi ilk sayfalarda ve ilk sıralarda çıkarma yönünde yapılan mağaza içi arama motoru optimizasyonudur. Yani, Amazon web sitesinde kullanıcının karşısına çıkan ürün arama kısmından bahsediyoruz. Amazon SEO nasıl yapılır sorumuza gelecek olursak; bu platformun içerisinde kendi dinamikleri ve algoritmasına göre yapılmaktadır. Ayrıca bulunduğu - hedeflediğiniz bölge veya ülke dinamiklerine göre de stratejilerdeki alt kırılımlar farklılık gösterecektir. Ayrıca, istatistikler müşterilerin %90'lık kısmının site içi aramayı, %10'a yakın kısmının ise ürün kategori sayfalarına tıklayarak aradıkları ürünlere ulaştığını göstermektedir. Bu nedenle, Amazon için SEO çalışmaları satışlarımızı artırmak ve arzu ettiğimiz başarıyı yakalamak adına çok önemlidir.

Amazon SEO Başarısında 10 Püf Noktası

1- Başlık (Title)

  • 2010'ların başında Amazon Web Sitesi'nde başlıklar kısaltıldı. Daha net ve hedefe giden başlıklar tercih edildi.
  • Başlıklar en önemli - ana anahtar kelime (main keyword) ile başlamalıdır.
  • Bir kelime, başlıkta birden fazla kullanılmamalıdır.
  • Başlık maksimum karakter sayısı 200'ü geçmemeli ama çok da kısa olmamalı.
  • Başlık sonuna marka adı eklenmelidir.
  • Aranma ihtimali yüksek olan 3 adet kelime - keyword, başlık içerisinde geçmelidir.
  • Ürünü tercih edilebilir - cazip kılacak en önemli özelliklere başlık içerisinde vurgu yapılmalıdır; Örnek: "Su Geçirmez" "Kırılmaz" "Leke Tutmaz" gibi,
  • Sayı veya stil önemliyse onların girilmesi; Örnek: "Kırmızı, 6 Renk Seçeneği İle" gibi,

 

Önemli olan unsurlardan bir kaç tanesi:

  • Bunlar için Google Adwords Keywords Planner - Google Anahtar Kelime Planlayıcı sizler için bedava hizmet sağlıyor. Ayrıca Keyword Tool IO, Merchant Words, Sonar Tool ve Sellic'i de kullanabilirsiniz; yalnız, keywordlere ulaşabilirsiniz lakin, aranma hacimlerini görmek için, bu toolların ücretli versiyonlarını kullanmanız gerekmekte. Burada Merchant Words, ekonomik oluşu, satış yaptığınız ülkeye göre data alabilme gibi özellikleri ile öne çıkmakta. Ülkeye göre aldığınızda ihtiyacınız olmayan global veriler için yüksek ücret ödemek zorunda kalmazsınız.
  • Marka ismini başlıkta mutlaka kullanın. Markayı isteyen olursa o kişileri yakalayabilirsiniz.
  • Müşteri sadakatini yaratabilmek için müşteri farkındalığı oluşturmak gerekir. Bunun için de marka bilinirliği bu noktada önemli.
  • Aralarda kullanacağız slash, kesik çizgilerin pek önemi olmayacaktır.
  • 3 tane anahtar kelimede hem aranacak olan ürün, ürünle alakalı olan çarpıcı mottolar ön plana çıkartılmalıdır. (Value Prop) Set veya takım halinde satılması durumunda bunları belirtmek işe yarayacaktır.
  • Klişe kelimelerden uzak durmalı gramer ve yazım kurallarına uygun olmalıdır.
  • Amazon bu noktada sizler için bir kılavuz sağlıyor.

2- Fiyat (Price)

Bu noktada yapılması gerekenin piyasada 200 lira olan bir ürünün 75 liraya satılması fikri cazip gelebilir fakat 10 lira ise kuşku uyandırır; buna özellikle dikkat edilmelidir. Rakiplerinizi fiyat ekseninde iyi incelemeniz ve fiyat politikanızı buna göre  güncellemeniz gerekir. Aksi takdirde tüketici için en önemli parametre olan fiyat konusunda sınıfta kalırsınız ve rekabet etme şansınız kalmaz.

Müşteri çekmek için dikkat çekmek için ise promosyon veya kupon kullanılması da yarar sağlayacaktır.

3- Fotoğraf (Photos)

Amazon fotoğraf konusunda sadece 7 tane fotoğraf koyma imkanı sağlıyor.

  • 1 adet ana fotoğraf seçin.
  • Ürününüz karenin %85'ini doldurmalı .
  • Detay özelliklerini beyaz fonda çekip daha anlaşılır olmasını sağlayın. Unutmayın müşteriniz o an orada olmadığı için etkili ve canlı fotoğraflar kullanmanız gerekmektedir. Gerçek hayatla ilgili ürünü kullandırma hissini verdirecek fotoğraflar olmalı ve bazı fotoğraflarda teknik detay veya mutlu müşteri yorumları resim karesinde yazılabilir.
  • Ürünü satan esas şeyin insanların hayatına katacağı fayda ve mutluluk olduğunu unutmayalım.
  • Ürünün satış seyrine göre, satışta olası negatif durumun fotoğraftan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, fotoğraf / fotoğrafları değiştirerek - A/B testi ile fotoğraf optimizasyonu yapabilirsiniz.

4- Bullets

Bir ürünü incelerken akla gelen ilk sorular:

Neden alayım?

Bana faydası ne?

Bu ürün hayatıma ne katacak?

Diğer benzer ürünlerden ne farkı var?

Paramı harcamaya değer mi?

Bu sorulara bakıldığında insanların 8 temel insani ve biyolojik arzuya göre alışveriş yaptığı gözlemlenmiş;

  • Hayatta kalma, uzun yaşam,
  • Yeme, içme ve bunun zevki,
  • Tehlikeli veya korkutan bir şeyden kurtulmak,
  • Üreme,
  • Yaşamda konfor,
  • Diğerlerinden üstün olmak,
  • Aile ve sevdiklerinin mutluluğu iyiliği,
  • Sosyal olarak kabul görmek. (Bunun için toplumda kabul görebilmek adına yüzlerce dolara parfüm alırız.)

İşin aslı, tüketicinin 8 temel arzusunu anlamak, hedef kitlemiz için empati kurarak pazarlama stratejisi oluşturmak ve ürünümüzü anlamlı, nitelikli bir şekilde servis etmek zorundayız. Bunun için Bullet Point kısmına, ürünün en önemli, can alıcı özelliklerini yazmalısınız. Örneğin; özellik, boyut, kullanım alanı, dayanıklılık (su geçirmez, CE Sertifikalı, sağlıklı, sağlığa zararı yoktur) gibi.

5- Detaylı Açıklama (Description). HTML - EBC

  • Yazılar HTML formatında, paragraf halinde yan yana değil, madde madde alt alta ve kullanıcının sıkılmadan rahat okuyabileceği düzende olmalıdır. HTML bilginiz yok ise, Google'dan "free HTML editor araması yaparak veya amzdatastudio.com'da bulacağınız ücretsiz HTML editor - free HTML converter ile ihtiyacınızı görebilirsiniz. 
  • Ürüne ait bütün özellikler, detaylı bir şekilde description (ürün açıklaması) kısmında yapılmalıdır. 
  • Bir anahtar kelime listesi yapılmalı ve bu anahtar kelimeler description kısmında spam yapmadan (birden fazla yinelenmeden) geçirilmelidir. 
  • Bu alanda da rakiplerin adını kullanmak ve de rakip marka isimlerini geçirmek yasaktır ve suspend nedenidir.
  • Format düzgün olmalıdır.
  • Çünkü kelimesi, her zaman ikna edici olmuştur ve daima sebepler anlatılmalıdır.
  • Fiyat yerine değer kelimesinin yazılması daha iyidir.
  • EBC (Enhanced Brand Content “Geliştirilmiş Marka İçeriği’’); Bu da Amazon'un ilan girerken verdiği özelliklerden bir tanesidir.
  • Description kısmı maksimum 2.000 byte'ı geçmemelidir. Karakter sayımı ile karıştırmayalım. Amazon byte checker kullanarak, bu alanın byte değerini ölçümleyebilirsiniz. Byte değerini geçerseniz, zaten editörde kırmızı uyarı almaktasınız ve içeriğiniz zaten kaydedemezsiniz.

6- Arama Terimleri (Search Terms)

Başlık, mottolar ve açıklamadaki her kelime olabilir.

Bunların dışında alakalı olabilecek her kelimenin konulması yarar sağlar fakat rakip isimlerinin konulmasından kaçınılmalı. Rakip isimlerini kullanmak, cezalandırılmanıza ve sıralamalarınızın sert bir şekilde düşmesine neden olacaktır. Bu durumu toparlamak ise uzun zaman alacaktır.

Kısaltmalar, lakaplar terimler çok önemlidir mutlaka kullanılmalıdır.

Arama Terimlerini Nasıl Elde Ederiz?

a) Amazon search bar (arama ekranı)'da yazamaya başladığınızda alta otomatik çıkan arama önerileri,

b) Anahtar kelime ile arama yapmanız sonucu çıkan ilk 10 sonuçta, rakiplerin title (başlıklarında)'larında kullandığı anahtar kelimeler,

c) Amazon Advertising Reports (Amazon Reklam Raporları)'da geçen müşterilerin aradığı anahtar kelimeler (Custemer Search Terms); eğer otomatik veya manuel Amazon PPC Reklamları kullanıyor iseniz; bu yöntem sıfırdan başlayanlar için değil, biraz daha profesyoneller içindir.

d) keywordtools.io merhantwords.com sellics.com sonar-tool.com toolarınadan yapacağınız tüm anahtar kelime sonuçlarını bir havuzda toplayın, mükerrer olanları eleyin; böylece kapsamlı bir anahtar kelime listesine sahip olacaksınız.

e) Bu keyword listesini, helium10.com sitesinde, Frankenstein Tool'una yüklüyoruz ve "Proses" komutu veriyoruz. Çift olan kelimeleri eleyip, bize bir tane sadeleştirilmiş liste veriyor. Bu listeyi, 250 byte'a indirerek Search Terms'e ekleyerek kayıt ediyoruz; hepsi bu kadar.

f) Target Audience (Hedef Kitle) kısmından ürününüz kime hitap ediyor ise (erkekler, kadınlar, çocuklar) ona seçim yapmalısınız.

7- Diğer Anahtar Kelimeler (Platinium Keywords - Other KW)

Bu anahtar kelimeler bütün satıcılara açılmaz; Amazon bunu manuel olarak açmaktadır. Akla gelebilecek, alakalı her kelime konulabilir. Amazon SEO algortiması A9'a göre çok da elzem bir gereksinim değildir. Olur ise iyi olur, olmaz ise üzülmeyiniz.

8- Kategori Seçimi (Category)

En doğru kategori, en çok satış demektir. O ürünü satan 15 marka bulun hepsi neyi seçtiyse doğru kategori odur. Eğer o kategoride kazanç düşükse bir fark yaratmaya çalışmalı, diğer firmalar farklı kategorileri seçtilerse, en çok para kazananın kategorisinde olmayı veya aklınıza en çok yatan bir kategoride ürününüzü satmaya çalışabilirsiniz.

9- PPC Keywords (Pay Per Click Keywords ‘’ Tıklama başına para kazandıran anahtar kelimeler’’)

Amazon'da ilan açarken kullanabileceğiniz bir hizmet. Sizin başlığınızda geçmesi iyi olacak olan kelimeleri öneriyor.

Sizin ürününüzü search eden (arayan) insanların neleri yazdığını inceliyor.

PPC reklamları ikiye ayrılır; Auto ve Manuel. Her ikisini de açmalısınız.

Auto reklamlarda Acos oranı düşük olan anahtar kelimeleri manuel reklamlara eklemelisiniz.

PPC reklamlarında verilen bid değerlerini uyguladıktan sonra reklamların görünüp görünmediğini kontrol etmeniz gerekir. Sürekli manuel izleme ile yine manuel olarak reklam tekliflerini artırıp düşürüp sayfa sıralama konumunu takip etmeniz gerekir. Acos oranlarına reklam tekliflerinde artırma veya azaltmaya gidebilirsiniz. Örnek olarak acos oranı düşük olanların bid değerlerini yükseltebilir, acos oranları yüksek oranların bid değerlerini düşürebilir veya o kelimeyi pause edebilirsiniz. Reklamınızın oturması ortalama 2-4 gün sürecektir.

10- Tamamlama (Fulfillment)

Son maddemiz de ürünü alıcıya kavuşturmak.

Bunun için Amazon yine durmamış, sizleri düşünmüş ve kendi içinde bir gönderi hizmeti oluşturmuş. Müşterilerce ve firma sahipleri içinde en iyisi, en güveniliri onu kullanmak böylece karşılıklı güven derecesinde sizde Amazon'da satmak istediğiniz ürünlerinizi kolayca üst sıralara taşıyıp alıcıya ulaşabilirsiniz.

Amazon SEO Stratejisi İçin Tavsiyeler:

Amazon sayfanıza gelen trafik ve satışları artırmanın temel elementleri:

  • Nitelikli anahtar kelime araştırması ve seçimi,
  • Rakip, ürün, kategori ve keyword bazlı sayısal veriler sunan ücretli tool'lar kullanmak.
  • Anahtar kelimelerinizin ürününüzde indexlenip indexlenmediğini MarketHustl üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Amazon SEO RehberiSEO ve Amazon Marketing stratejisi, sürekli update olan inavotif döngüye sahip algoritmaya dayanması gerekir. Verileri doğru okumanız, sayılara, matematiğe güvenmeniz ve rasyonel yaklaşım sergilemeniz gerekir. Diğer yandan LSI (Gizli Semantik Dizinleme) yaklaşımı, Amazon SEO için de geçerlidir. Kullanıcıların ürününüzü arayabileceği olası anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini bulma yönünde ne denli bilinçli çaba gösterirseniz, karşılığını da o denli bulacağınıza emin olabilirsiniz.

Kaynak: Sr. SEO Expert Turgut Demir'e, konuya değerli katkıları için teşekkürler.

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

5 yorum

  1. sezgin çakır

    Çok kıymetli bir içerik olmuş ingilizce bilmeyen veya videoyu izleyip anlamayanlar için. Emeğinize sağlık.

  2. sezer

    amazon ile ilgili bütün bilgileri en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız çok teşekkür ederim

  3. Rica ederiz, elimizden geldiğince fazla bilgi vermek istedik. Teşekkürler.

  4. ahmet

    Harika çalışma, elinize sağlık.

  5. Geri bildirimleriniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?