Kopya İçeriğin Zararları


Optimist Hub Team 25/01/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Kopya İçerik Nedir?

Kopya içerik, web üzerindeki diğer yerlerden içerik alarak kendi sitenizde yayınlamaktır.

Yalnızca diğer web sitelerinin içeriklerini kopyalayan pek çok web sitesi vardır. Birçok site diğer web sitelerindeki makaleleri alır ve kendi web sitelerine kopyalar.

Bu davranış, Google yönergelerine ve telif hakları yasalarına aykırıdır.

Kopyalayan çoğu insan bunu bilinçli yapar. Eğer içeriği kopyaladığınızı düşünmüyorsanız; muhtemelen kopya kapsamına girmemektesiniz.

Diğer Web Sitelerinden Bilgi Görüntülerken Dikkatli Olun

Bazen web yöneticileri; kenar çubuklarında “son haberler” feed’leri veya twitter feed’leri vb. şeyleri bulundurur. Çoğu durumda, bu tür şeyleri kenar çubuğunda görüntülemek gayet güzeldir; ancak bazen web sayfaları çok daha fazla bilgi görüntülemeye başlar ve Google yönergelerinin ve telif yasalarının kurallarını çiğneme riski taşırlar.

Başka Sitelerden Ne Kadar Alıntı Yapılabilir?

Google, bu sorunun cevabını hiçbir yerde açıklamamaktadır; ancak diğer kaynaklardan gelen bilgilere göre, kopya içeriğin web sayfanızın yüzde 10’unu geçmemesi gerekmektedir.

Ayrıca bir siteden alıntı yapılacaksa; aynı yazı da veya makalede yapılan alıntıdan çok daha fazla özgün açıklamalara yer verilmelidir. Bunun yanında alıntıların hep aynı siteden yapılma durumu da hem kullanıcıların hem de Google’ın gözünde kalitenin düşmesine sebep olur.

Kopya Örnekleri

Google kopya olarak gördüklerinin örneklerini şu şekilde vermektedir:

  • Orijinal içeriği, içine herhangi bir şey eklemeden diğer sitelerdeki haliyle; direkt kopyalayıp yeniden yayınlayan siteler.
  • İçeriği diğer sitelerden kopyalayan; hafifçe değiştiren (örneğin, eş anlamlı kelimeler veya otomatik teknikler kullanarak) ve yeniden yayımlayan siteler.
  • İçeriği çoğaltan siteler.
  • Kullanıcıya önemli bir değer katmaksızın; video, resim veya diğer medyaları içeriklerine yerleştiren siteler.

Arama Motoru Sıralamaları ve Yaptırımlar

Diğer web sitelerindeki içeriği kullanmak, Google sıralamanıza yardım etmekten ziyade; daha çok zarar verecektir. Google kopya içerik yakaladığında; webmaster aracılığıyla sitenize uyarı maili gönderir. Uyarılarının dikkate alınmaması durumunda, Google’ın çok sert yaptırımlarına; hatta kopya içeriğin aşırı fazla olması gibi durumlarda de index; yani var olan bütün site içeriğinizin arama motorundan silinmesi cezasına bile maruz kalabilirsiniz.

Kaynak: varvy.com

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

5 yorum

  1. Esra

    Sitemize özgün içerik üretmek etik bir duruşun gereği olduğu gibi aynı zamanda seo çalışmaları için de fayda sağlar. Çok teşekkür ederim bu yazı için.

  2. Yılmaz Saraç

    Direk kopya icerik yayınlamak şöyle dursun, makalenizi otomatik olarak okuyucunun sorunsuz okuyabileceği şekilde yeniden yazabilecek bir araç yoktur. Olsa bile, SEO’ da hangi uzun vadeli hedefe yardımı olabilir?

  3. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz Yılmaz Bey. Gelelim konumuza bu kadar zararlı olduğu bilinse de hala kopya içerik yayınlamaya devam eden bir çok site var. Blog yazılarımızda olabildiğince bu tür hatalara değinmek ve siz okuyucularımızı doğru çalışmalar yapmaya sevk etmeye çalışıyoruz. Umarım sizlere de yararlı olabilmişizdir.

  4. onur kır

    web sitemdeki makaleler tamamen özgün ama baska sitelerde veya bloglarda yazılarımı komple kopyalamışlar. Bunun bana zararı olurmu bazı sitelerde kaynakça olarak sitemin linkini koymuşlar ayrıca. aydınlatırmısnız beni ?

  5. Merhabalar;
    Kaynak göstermeden ve sizlere backlink vermeden yayınlamış olsalardı, bunun sizlere değil, içeriği kopyalayıp yayınlayanlara zararı olur temel olarak.
    Fakat kimi durumlarda sizlerden çok daha eski, trafiği ve rank’i yüksek siteler, sizden çok daha hızlı ve çoğu zaman dakikalar içerisinde index alabildiği için, bu sizler için bir dezavantaj yaratabilir.
    Makaleleriniz yayınladığınız anda, Facebook, Twitter, duruma göre LinkedIn, GMB yayınlar gibi alanlarda da paylaşarak imlemeniz yararlı olacaktır.
    Diğer yandan, alıp yayınlayan ve sizleri kaynak gösteren sitelerin niteliği de önemli. SEO açısından bakıldığında, ağırlıklı olarak toxic backlink kaynağı olarak görülen kalitesiz – spam kaynağı sitelerden bu işlemler yapılıyor ise, SEO toolarından toxic (zararlı) backlink kaynaklarını tespit edip, akabinde de Google Search Console üzerinden de Bağlantıları Reddet (Disavow Links) işlemi yapmanız ve disavow listenizi de belirli periyodlarda yeni gelen spam linkleri ekleyerek listeyi güncel tutmalısınız.
    İlgilerinize teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?