Sürekli Bakım Hizmeti Kapsamı Ne Olmalıdır?


Optimist Hub Team 24/01/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Günümüzde artık bir defa web sitesi yaptıralım, evladiyelik olsun dönemi kapanmıştır. Bir web projesi, tamamlandı, yayına alındı ve bitti denildiği anda, aslında her şey yeni başlamaktadır; neden mi?

Web Sitesi Bakım Hizmeti Neleri Kapsar

Sürekli Bakım Hizmeti (Maintenance) Nedir? Gerekli midir?

İnternet ve bu ekosistemde sanal varlığınızı oluşturan en başta web siteleri olmak üzere tüm bileşenlerin, her gün ve her an güncellenen bilişim teknolojiler ve trendler doğrultusunda; yazılımından tasarımına, sunucusundan içeriğine kadar, sürekli güncel tutulması, gözetilmesi ve backuplanması gerekmektedir. Hizmet alan ile hizmet veren arasındaki bütçe etkenli anlaşma kapsamına göre, hizmetin niteliği ve kapsamı da değişkenlik gösterir. Sürekli Bakım (Maintenance) hizmetini tanımladık ama kapsamın ne olmasına geçmeden önce, bu hizmet kolunu ve gereksinimi doğuran etmenlere ileri bakış atmalıyız:

  • Yazılım teknolojileri; back-end ve front-end mimarisinde sürekli güncel kalma gereksinimleri,
  • Kullanıcı deneyimlerini monitoring etmemiz ile elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, arayüz tasarımının UX realitesi doğrultusunda sürekli güncellenmesi ve optimize edilmesi ihtiyacı,
  • Kullanıcılardan bizzat alınan geri bildirimler,
  • Güvenlik gereksinimleri ve hack riskleri ile birlikte,KVKK kapsamında site sahipleri ile geliştiriciler ve yer sağlayıcılara yüklenen sorumluklar, olası ağır ceza riskleri,
  • Personel - insan hatası kaynaklı veri kayıplarının önüne geçme,
  • Sunucu kaynaklı olası yayının kesilmesi ve/veya veri kaybı riskleri,
  • Kullanıcıların sayfa açılış hızı beklentilerinin gün geçtikçe daha da artması ve web sitesinden beklenen etkileşim - geri dönüşüm - maliyet / fayda parametrelerinin, Page Speed gereksinimlerini karşılamak, sürekli kolaçan ve optimize etmek yönünde artık standart haline gelen gereksinimler.

Web sitesi sürekli bakım hizmeti, web sitesi geliştirme dışında, sürekli destek ve bakım hizmetinin de sağlanmasıdır. Bu hizmet kapsamında, web sitenizin sürekli olarak güncellenmesi, hatalı kodların ayıklanması, veritabanı kontrolü, desteklenmeyen ve kullanılmayan dosyaların kaldırılması ile gerekli eklemelerin yapılması gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm destek ve bakım hizmetleri sağlanmaktadır. Bu sayede gerek arama motorlarında güncelliğinin korunması gerekse kullanıcı deneyimi açısından sürekli optimize edilmesi sağlanır.

Web Sitesi Sürekli Bakım Hizmet Kapsam ve Standartları

İşletmenin aylık fee modeli ile ve 360 dijital ajans hizmeti aldığı senaryosu üzerinden yola çıkacak olursak, web maintenance kapsam ve standardına dair ileri okuma notlarımız aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Web sitesi dinamik ve statik alanlarının güncellenmesi,
  • WordPress ve benzeri CMS olduğunda, sistemi oluşturan tüm komponentler ve pluginlerin update edilmesi, güncelleme öncesi plugin, özelleştirilmiş alanlar ile çekirdek sistem arasında uyum sorunu yaşanmaması adına analiz ve önlemlerin alınması, update işlemlerinin doğru zamanlama ile yapılıyor olması.
  • Google Pgae Speed ve Yahoo YSlow kriterleri ekseninde sürekli sayfa açılış hızı testlerinin yapılıyor ve sonuçlar doğrultusunda sürekli optimizasyon işlemlerinin gerçekleştiriliyor olması,
  • Web sitesi sayfalarının günlük monitoring işlemine birkaç defa tabi tutulması; bu işlemde özellikle bazı alanlarda yer alan dinamik bileşenlerin işlevlerini yerine getirip getirmediğinin kontrolü,
  • Sunucu güncellemelerinin sürekli olarak yapılması,
  • Sunucuda mutlaka lisanslı bileşenler kullanılması,
  • Hangi nedenle olur ise olsun, sunucu firewall - güvenlik güncellemelerinin ötelenmemesi, güncelleme duyurularının takip edilerek, ilan edilen zaman diliminde seri şekilde update edilmesi,
  • Mevcut site trafiğinin sunucu kapasitesinin sınırlarına %75'in üzerinde yaklaşması durumunda, sunucu kapasitesinin artırılması, barındırıcı buna teknik olarak müsait değilse, başka bir sunucuya geçiş - taşıma işlemlerinin yapılması,
  • Tam bir backup (yedekleme) alınması ve saklanması; sıklıkla güncellenen sitelerde 5 gün geriye dönük, e-ticaret sitelerinde 15 gün geriye dönük, diğer durağan guruptaki sitelerde ise minimum 2 gün geriye dönük saklama yapılmalı, yedeklenen veriler sadece bulunduğu sunucuda değil, aynı veri merkezinde başka bir data ünitesinde, buna ek olarak da başkaca bir bulut serviste de saklanıyor olması daha doğru olacaktır. Yedeğin yedeği ve birden fazla lokasyonda düzenli backup saklama, her daim en güvenli yöntemdir.
  • Sadece backup ile yetinmeyip, sunucu sistem aynasının da günde bir defa yedeklenmesi, veri merkezinde olası çökmelere karşı, 30 dakika içerisinde başka lokasyonda bulunan farklı bir veri merkezinde, hiçbir şey olmamış gibi stabil şekilde sisteminizi ayağa kaldırmanızı ve yolunuza devam etmenizi sağlar. Bazı projelerde sitelerin 10 dakika bile kapalı kalması, hem ekonomik, hem de SEO açısında büyük zararlar doğuracaktır.
  • Web sitesi için SSL sertifikası ve özel adanmış C Class IP sağlanması; IP blacklist kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
  • Kurumsal mail hosting hizmeti verilmesi veya verilebiliyor olması,
  • W3C School kriterleri ekseninde site yazılım güncellemelerinin yapılması,

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?